25 juni, 2018

Sverige tvåa på första etappen av Nord Stream Race                   

På måndagsmorgonen 25 juni avslutades den första etappen av årets Nord Stream Race då båtarna nådde Köpenhamn cirka 17 timmar efter starten från Kiel. Den svenska båten från KSSS knep andraplatsen efter en tuff duell mot tyskarna och danskarna. Segern tog den ryska båten.

– Efter en perfekt start ut från Kiel så halkade vi lite bakåt i fältet på mitten av racet. Men med duktiga trimmers som höll båten igång så lyckades vi glida förbi alla utom ryssarna. In mot Köpenhamn blev det matchracing mot Tyskland och Danmark, men vi lyckades dra det längsta strået och blev tvåa. Det skiljde bara 50 sekunder mellan oss tre i mål, berättar Christian Harding, skeppare på den svenska båten.

Det var lätta vindar, runt fem knop, när de fem 50-fots Swanbåtarna lämnade Kiel. Det var den svenska båten som var snabbast iväg, tätt följd av danskarna. Men i de lätta vindarna, under natten mellan söndagen och måndagen, växlade ordningen ständigt mellan båtarna. Ett tag var den svenska båten till och med sist.

Men en stark spurt och en stenhård kamp in över mållinjen gav svenskarna andraplats. Danskarna blev trea, tyskarna fyra och den finska båten från Åländska Segelsällskapet kom femma och sist.

Nu väntar några dagars vila och båtvård innan det är dags för tävlingens längsta etapp, från Köpenhamn till Stockholm. Båtarna startar onsdag morgon och beräknas nå Stockholms ström under fredagen.

De fem Swanbåtarna kommer då att vara en del av festligheterna och förberedelserna runt ÅF Offshore Race (tidigare Gotland Runt) som har sitt eventområde på Skeppsholmen i centrala Stockholm. Söndag morgon, precis innan starten av ÅF Offshore Race, startar etapp tre av Nord Stream Race, från Stockholms ström till Helsingfors. Därefter väntar sista etappen från Helsingfors till slutmålet i S:t Petersburg.

Info: www. http://nord-stream-race.com/en

Foto: NSR/Alexey Sheremetev.