28 juni, 2018

Optimist för havet

Svenska Seglarförbundet, Sjöräddningssällskapet och Håll Sverige Rent har gemensamt engagerat sig för att öka kunskapen om marint skräp och få till beteendeförändringar. Projektet går under namnet ”Optimist för havet – ett projekt mot marin nedskräpning” och vänder sig främst till barn och unga vuxna. På fredag finns vi på Skeppsholmen i Stockholm.

Projektets ambassadör, äventyraren Oskar Kihlborg, finns ÅF Offshore Race eventområde på Skeppsholmen i Stockholm på fredag för att berätta om detta. Oskar berättar om sitt genuina engagemang, häftiga skräp-expeditioner och sina initiativ för att rädda haven.

Oskar Kihlborg kommer att vara en del av scenprogrammet under fredag eftermiddag där han berättar om sitt engagemang i Optimist för havet. Besök även Optimist för havets fina interaktiva trämonter där vi bjuder vi på roliga familjeanpassade skräpuppdrag och coola tävlingar.

Varje år hamnar runt åtta miljoner ton plast i haven. I Sverige är Bohuskusten särskild drabbad av marin nedskräpning. Där spolas skräp motsvarande fem fulla badkar i land varje timme och mycket av skräpet består av olika plastföremål.

Plastflaskor, påsar och annat plastskräp som samlas in av frivilliga ska återvinnas och gjutas om till optimistjollar. Syftet är att sprida kunskap om det stora problemet med marin nedskräpning. Dessutom visar projektet att mycket av den plast som i havet är ett skadligt skräp egentligen är en användbar resurs på land. Projektet är döpt till Optimist för havet, och drivs av Håll Sverige Rent, Svenska Seglarförbundet och Sjöräddningssällskapet tillsammans.

Sjöräddningssällskapet har optimerat fyra av sina miljöräddningssläp till att även fungera för att samla in plast från havet.

–  Genom Optimist för havet vi vill skapa framtidstro om att flödet av plastskräp till havet kan minska och att vi alla kan vara en del av lösningen genom att helt enkelt inte skräpa ner. Tillsammans med våra 100 000 medlemmar och 340 klubbar kan vi verkligen göra skillnad. Vill vi ta vårt ansvar för miljön och för vår idrottsarena – våra hav och sjöar, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör på Svenska Seglarförbundet.

Projektet löper under tre år och finansieras av Svenska Postkodlotteriet tack vare Svenska Postkodlotteriets kunder.

 

Optimist för havet kommer medverka vid följande event 2018:

 • Volvo Ocean Race, Göteborg
 • ÅF Offshore Race, Stockholm
 • GKSS Match Cup, Marstrand
 • Lysekil Womens Match, Lysekil
 • Allsvenskan, Örnsköldsvik
 • Junior-SM, Saltsjöbaden, Stockholm
 • Allsvenskan – final, Gottskär, Kungsbacka
 • Sail for the goals, Stockholm

Fem vanliga skräp längs kusten

 • Cigarettfimpar
 • Plastpåsar
 • Godis- och glasspapper av plast
 • Knivar, gafflar och sugrör av plast
 • Förlorade och övergivna fiskredskap, så kallade spökgarn