28 juni, 2018

Fyra av tio vill hyra ut sin båt i sommar

Att hyra ut sin båt är ett smart sätt att täcka omkostnader för båten, särskilt om man själv inte nyttjar den alla sommarens veckor. Unga är mest benägna att hyra ut sin ögonsten.

Pressmeddelande:

Iläggning och upptagning. Hamnplats och båtvakt. Spackel, vax, nya segel och motorkrångel. Att vara båtägare har både sina upp- och nedsidor. En båt tar mycket tid och pengar i anspråk.

– Ett bra sätt att finansiera båten och samtidigt slippa dåligt samvete över att den inte nyttjas så mycket som den borde, är att hyra ut den, säger Arvid Böhm, båtexpert på If.

Det är det allt fler som hyr ut båten. Det är tydligt att unga har tagit till sig delningsekonomin i högre grad än den äldre generationen. 69 procent av alla båtägare mellan 18 och 34 år kan tänka sig att hyra ut sin båt, jämfört med bara 17 procent av dem som är 55+.

En hyfsat ny segelbåt i 32-fotsklassen hyrs ut för 12 000–15 000 kr för en vecka under högsäsong, om man tittar på de stora båtuthyrningssajterna, till exempel RTC. Även de äldre och lite mindre båtarna får man en bra slant för sett till den årliga driftskostnaden.

– Det är pengar som kan komma väl till pass, vare sig de går till underhåll av båten eller som ett tillskott i semesterkassan, säger Arvid Böhm.

Men man ska vara medveten om att det finns risker med att hyra ut båten också. Båten utsätts för mer slitage, saker kan försvinna och gå sönder. Och går den tillfällige skepparen på grund med din båt kan det i värsta fall innebära en utebliven båtsäsong för din egen del, förutom krångel med reparationer, varv och kontakter med försäkringsbolaget.

– Det allra säkraste är att gå genom en professionell uthyrningsförmedlare som hjälper till med kontrakt, utrustningslistor, deposition och formaliteter. Hyr du ut på egen hand är det viktigt att du upprättar de rätta dokumenten själv. Kryssarklubben har tillexempel ett bra uthyrningskontrakt som man kan ladda ner om man är medlem där, tipsar Arvid Böhm.

Kontrollera också hur din båtförsäkring fungerar om du hyr ut båten. Har du försäkring hos If kan du hyra ut din båt i sammanlagt fem veckor utan att behöva teckna någon tilläggsförsäkring, och försäkringen gäller precis som vanligt. Båtägare som är försäkrade hos Svenska Sjö kan hyra ut obegränsat, utan tillägg.

– Men glöm inte att inkomsten ska beskattas med 30 procent. Och är din uthyrning så omfattande att näringskriterierna är uppfyllda ska uthyrningen redovisas som inkomst av näringsverksamhet.

Tips för privat båtuthyrning:

Upprätta ett skriftligt avtal med punkter som var och när båten ska hämtas och lämnas, tillåtna farvatten, båtens skick och utrustning. I avtalet ska det framgå om hyresgästen har nautisk kompetens och referenser. Om båten hanteras oansvarigt eller vanvårdas ska du som båtägare ha rätt att avbryta uthyrningen. Skriv vilken ersättning som gäller per fördröjd timme och dygn eller vid slarv med städningen.

Ta betalt i förskott och begär en deposition som motsvarar självrisken.

Begär legitimation av hyresgästen när ni träffas.

Kontrollera med oss hur försäkringen gäller vid uthyrning.

Gör klart att hyresgästen ansvarar för båten under hela hyresperioden och att båten inte får användas för till exempel tävling eller godstransporter eller själv hyra ut din båt. Bogsering i en nödsituation är ett undantag.

Informera hyresgästen om att kontakta dig direkt om hen upptäcker något fel eller orsakar någon allvarlig skada på båten.

Känna till att du som uthyrare är ansvarig för att båten är sjösäker med säkerhetsutrustning, till exempel flytvästar och nödsignaler.

Gör klart att båten vid återlämnande ska vara välstädad, fulltankad med drivmedel och med fyllda gasolflaskor. Gör en besiktning. Känner du tveksamhet, lyft båten eller gör en dykbesiktning. Ett annat alternativ är att hyresgästen skriftligen och på heder och samvete intygar att båten inte har gått på grund.

 

Ifs undersökning om uthyrning av båtar:

Kan du tänka dig att hyra ut din båt i sommar?

Ja, enstaka dagar: 26 %

Ja, under en längre period: 11 %

Nej: 63 %

 

Andel som kan tänka sig att hyra ut båt (enstaka dagar eller längre period) i respektive åldersgrupp:

18-34 år: 69 %

35-54 år: 35 %

55 + år: 17 %

 

Planerar du att hyra båt i sommar?

Ja, under en dag: 7 %

Ja, under en längre period: 3 %

Nej: 91 %