3 juli, 2018

IMOCA 60 i nästa Volvo Ocean Race

Ett nytt samarbete med International Monohull Open Class Association (IMOCA) öppnar för att använda IMOCA 60 i nästa omgång av Volvo Ocean Race.

Under den senaste veckans hamnstopp i Haag i Nederländerna hölls en ”Educational Session” för alla intresserade kring hur klassreglerna för IMOCA ser ut. Seglare från det allra senaste Volvo Ocean Race och olika seglingar med IMOCA tillsammans med båtkonstruktörer som är inblandade i designen av en ny IMOCA Class båt fanns på plats. Bland andra Guillaume Verdier och Juan Kouyoumdjian.

– Det här är första steget inför förberedelserna av nästa upplaga av racet som seglas 2021, säger Johan Salen, co-President för racet.

– Det är en fortlöpande process att få alla delar på plats inför fortsättningen. Både sportsligt sett och för den kommersiella delen.

Steget för att segla med foilande enskrovsbåtar under reglerna för IMOCA class motiverar många seglare att vilja vara med. Det öppnar också upp för fler team. Tillsammans med den existerande infrastrukturen för IMOCA och de båtarnas seglingskalender gör att seglingsplaneringen kan göras mer effektiva för alla parter, vilket leder till en bättre affärsmodell för både team och seglare.

– Den här överenskommelsen ger IMOCA ägare och seglare tillgång till första klassens besättningar för offshore race, vilket är en fantastisk plattform, säger Antoine Mermod, President för IMOCA.

En särskild kommitté håller på att formas för att sätta upp klassregler för Crewed IMOCA 60, inklusive regler för kostnader, säkerhet och sportmannaskap. Reglerna för hur stora besättningarna ska vara och hur de ska sättas samman är sådant som är under övervägande.

Den senaste omgången av Volvo Ocean Race har bjudit på den tajtaste racingen i tävlingens 45-åriga historia. Tre team startade på den avslutande delsträckan med chans att vinna hela racet. Med mindre än tio Nm återstående att segla av totalt 45 000 Nm var utgången alltjämt osäker ända tills Charles Caudrelier med Dongfeng Race Team till slut kunde ta sig förbi och säkra segern i Haag.

I Volvo Ocean Race 2017-18  har totalt 23 kvinnliga seglare deltagit, samt 30 seglare under 30 år. Båda dessa noteringar är rekord för tävlingen.