5 juli, 2018

​Sjöräddningstation i Dalarna komplett med ny båt

Det presenteras en ny båt under årets Leksandsrodd. Men den är inte avsedd för kyrkrodd, utan sjöräddning. Båten ska användas av Sjöräddningssällskapets station Siljan/Runn och är donerad av Leksands Sparbank.

I och med den nya båten har räddningsstationen (RS) Siljan/Runn på mindre än tre år gått från idé till en väl fungerande station för Sjöräddningssällskapet. I dagsläget har stationen ett 20-tal frivilliga. Med den nya båten har stationen tillgång till fyra enheter: Två öppna båtar, en Rescuerunner och en hydrokopter. Allt möjligt tack vare frivilligarbete och donationer.

– Dalarna har ställt upp på ett fantastiskt sätt för att detta ska bli möjligt. Trots att vi är en ny organisation i länet har vi mött ett mycket starkt engagemang och frikostighet för att rädda liv i vatten. Ett exempel på det är den nya båten, som är den andra enheten som doneras av Leksands Sparbank, säger Niklas Jendeby, ansvarig för kommunikation och insamling på Sjöräddningssällskapet.

För stationen i Siljan/Runn innebär tillskottet att det nu finns flera enheter som kan användas samtidigt på olika platser i Dalarna.

– Det ger oss många fler möjligheter. Vi kan också ha flera enheter som kan bidra i en olycka med många personer i vattnet på en gång, till exempel, säger Gustav Wallheden, stationsansvarig för RS Siljan/Runn.

Även om Sjöräddningssällskapet är nya i länet har organisationen varit verksam sedan 1907. Och behovet av frivilliga räddningsinsatser ökar i Dalarna.

– Båtlivet på Siljan har ökat markant de senaste åren och vi ser även hur skridskoturismen är på uppgång. Sjöräddningssällskapet borgar för att turismen kan utvecklas säkert. Därför har vi valt att investera i en stor räddningsbåt som komplement till den tidigare hydrokoptern som är oumbärlig på vinterhalvåret säger Bo Liljegren, vd, Leksands Sparbank.

FAKTA

Den nya båten är av typen Panther, specialbyggd för sjöräddning och liknande uppdrag.

Längd 6,8 m
Bredd 2,5 m
Djup 0,45 m
Deplacement 1,2 ton
Varv Arctic Airboats, FInland
Material Polyethylene
Byggår 2018
Hastighet 34 knop
Aktionstid 5 h