8 juli, 2018

Anna Östling historisk mästare i Women’s Trophy

Anna Östling imponerade stort under söndagens finalseglingar och tog den historiska första titeln i GKSS Women´s Trophy. Renee Groeneveld besegrades med 3-0.

Pressmeddelande:

I herrarnas klass vann fransmannen Yann Guichard med 3-2 mot Ian Williams efter en mäktig slutspurt.

Anna Östling kopplade ett järngrepp om finalen direkt och stod för en nästintill felfri segling mot holländskan Renee Groeneveld. De två första seglingarna ledde Östling från start till mål och tog två raka segrar.

Riktigt starka starter från Östling bäddade för segrarna. Speciellt i den andra seglingen fick hon till en riktig drömträff och flög iväg till en stor ledning som hon aldrig släppte.

– Det var en rätt bra start va? sade Anna Östling nöjt direkt efter vinsten och passade på att hylla storpubliken som hade samlats på Marstrand för söndagens avslutande finalseglingar.

– Jag är jättestolt över att få segla inför så mycket publik. De är och har varit fantastiska. Det här är en dröm som vi har sagt så många gånger tidigare, men vi kan säga det många gånger till. Det här betyder jättemycket för oss. Att vi får visa upp oss inför alla tjejer som är på plats. Förhoppningsvis kan detta leda till att vi kan åka runt och segla och tävla världen över i framtiden, säger Anna Östling.

I den tredje och sista matchen hamnade Östling för första gången i underläge i finalen. Groeneveld var en kort stund uppe i ledning, men missade att runda en boj, fick ett straff och hamnade långt efter. Östling släppte inte ledningen och vann därmed den historiska första finalen i GKSS Women´s Trophy med klara 3-0.

– Det var första gången vi stötte på lite problem i dag, men vi kom ikapp och gick förbi. Jag vet inte vad jag ska säga. Det är fantastiskt. Vi vann!

Efteråt firades det med champagne framför en minst sagt nöjd hemmapublik i den gassande solen.

Kort efter damernas final avgjordes även herrarnas final mellan engelsmannen Ian Williams och Yann Guichard från Frankrike. Den sistnämnde tog tag i taktpinnen och gick upp i en 2-0-ledning. Med kniven mot strupen lyckades Williams först reducera och sedan även kvittera till 2-2.

Det blev en jämn och dramatisk femte och helt avgörande match om turneringssegern. Båda var sida vid sida och passade på att skifta i ledning. Det hela kom att avgöras på upploppet då båda seglarna kom in mot arenan. Williams var strax efter. Britten kom dock närmare och såg ut att gå förbi, men Guichard höll undan och vann till slut med 3-2 och är mästare i årets GKSS Match Cup Sweden.

– Det var helt galet. Jag är väldigt stolt över mitt lag. Vi pressade varandra och lyckades vinna. Vi gjorde ett misstag och jag trodde att vi skulle förlora ett tag, men vi lyckades komma tillbaka och vinna. Det är overkligt. Det har varit en fantastisk vecka och det här är en stor vinst för oss. Helt fantastiskt, säger Yann Guichard.

I och med den dramatiska sista seglingen avslutades en fullspäckad vecka på Marstrand. Världsklasseglingen på vattnet lockade storpublik i år igen. Det fina vädret var med hela veckan och barnen roade sig på Junior Arena med massvis av aktiviteter. Dessutom vann Anna Östling den historiska första titeln i GKSS Women´s Cup.

– Det har varit en fantastisk vecka där Marstrandsön har visat sig från sin bästa sida med sol och friska vindar. Vi har fått se matchracing i den absoluta världsklassen. Och den som någonsin tvekat om att damer skulle vara tillräckligt bra för att segla sida vid sida bland herrarna får ta och se sig om för ett nytt jobb. Vi vill även rikta ett stort tack till alla volontärer från GKSS och till Marstrandsön som har välkomnat oss med öppna armar, säger event director Patrik Malmer.

Söndagens finalresultat

GKSS Match Cup Sweden Final
Ian Williams/GAC Pindar (GBR) – Yann Guichard/Spindrift Racing (FRA), 2-3.

GKSS Women´s Trophy Final
Renee Groeneveld/Dutch Match Racing Team (NED) – Anna Östling/Team Anna (SWE), 0-3.