26 juli, 2018

De ror 300 mil runt Svalbard

Medan hetta har oss skandinaver i ett fast grepp finns det sådana som har det riktigt svettigt. Äventyrarna Sören Kjellkvist och Glenn Mattsing fortsätter sin havsrodd runt Svalbard.

Förra året startade expeditionen Row around Svalbard i Tromsö och de tog sig över Barents hav till Longyearbyen. Barents hav, som anses vara det kallaste och fuktigaste havet i världen, bjöd nästan enbart på motvind, sjösjuka och ett brutet finger. De nordliga vindarna drev ner packisen och stängde till passagen norr om Svalbard så expeditionen fick pausas ett år.

Ingen har någonsin rott runt den norska ögruppen Svalbard. Det beror främst på att det tidigare varit svårt att ta sig runt ögruppen, men somrarna vid 80 grader nord blir mer och mer fattiga på is och 2018 ser ut att bli en rekordsommar. Med denna expedition vill de sätta fokus på förändringarna i Arktis, både genom bloggen och med en pedagogisk plattform för svenska skolor (mer nedan).

Den 28 juli fortsätter de från Longyearbyen på Svalbard med målet att runda hela Svalbard, inklusive Nordostlandet och besöka Vitön där André-expeditionen fisk ett dramatiskt avslut.

Glenn och Sören skickar bilder och filmer från livet ombord oceanroddbåten Albedo via www.rowaroundsvalbard.se. Det är en drygt 300 mil och två månader lång resa från Tromsö runt Svalbard och tillbaka – genom mer eller mindre is.

Expeditionen i siffror

START: 19 juli 2017

START fortsättning: 28 juli 2018

LÄNGD: över 3 000 km

TID: cirka 2 mån

I samband med Naturskyddsföreningen har teamet skapat ett gratis utbildningskoncept för svenska skolor. Konceptet ger skolor en plattform för att jobba med de globala målen genom att följa de två äventyrarna ro runt Svalbard, en unik möjlighet för årskurs 4–6 och 7–9 att arbeta med bland annat hållbar utveckling på ett konkret sätt. Plattformen är fri och tillgänglig när som helst, men under augusti och september kommer ett antal ”expeditionsklasser” ha direktkontakt med äventyrarna via satellit.