1 augusti, 2018

VM i Århus – en kamp om medaljer och OS-platser

Vart fjärde år samlas kappseglingens alla OS-klasser för ett gemensamt VM. I morgon (torsdag) drar tävlingarna igång i Århus i Danmark med närmare 1 500 seglare från cirka 100 länder. Totalt 21 svenska besättningar är på plats för att slåss om VM-medaljer – och även försöka ta några OS-platser till Sverige.

Magnus Grävare är Sveriges förbundskapten. Han är nöjd med läget i landslaget och hoppas att flera seglare ska säkra OS-platser till Sverige. Inte mindre än 40 procent av OS-platserna till Tokyo 2020 ska fördelas i Århus.

Hur ser du på kvalet till OS?

– Det blir tufft att bara kvala in till OS. I de flesta klasser är det endast 20 länder som får en plats. Det är bara i brädklassen och i Laser/Laser Radial som det är fler platser på spel, säger Magnus.

Hur är läget just nu i det svenska landslaget?

– Jag är ganska nöjd med laget. Vi har en bra bredd och vi är ungefär där jag har trott vi ska vara vid den här tiden. Men mycket jobb återstår innan OS.

Vilka seglare förväntar du dig ska slåss om VM-medaljer.

– Jag har stora förväntningar på Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i 470 och på Max Salminen i Finnjolle. Men jag tror också mycket på Julia Gross och Hanna Klinga i 49erFX, på Jesper Stålheim i Laser och på Josefin Olsson i Laser Radial. Sedan hoppas jag givetvis att flera andra överraskar mig och är med och fajtas i toppen.

I Rio 2016 hade Sverige fem båtar på plats. Hur många blir det i Tokyo?

– Det är lite tidigt att säga. Det är många som kan, som vill och som drömmer om att ta en plats. Men jag tror vi får med mellan sju och nio besättningar till Tokyo.

När får seglare besked om de får åka?

– Processen är att först måste vi kvala in som nation, sedan nominerar vi i Seglarförbundet de som vi vill skicka och till slut är det Sveriges Olympiska Kommitté som tar ut dem. Har vi flera i en båtklass som konkurrerar om den enda platsen på OS så kommer vi ha en uttagningsserie innan vi nominerar. Men det blir inget uttagningsbesked till någon förrän sent 2019 och några får nog vänta på besked till våren 2020.

Hur går det på VM i Århus

– Jag hoppas mest på många OS-platser. Om jag ser till VM-medaljer så är 2–3 medaljer ett mycket bra resultat.

Sveriges trupp: 470 herr: Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar, Axel Rahm/Nils Olsson. 470 dam: Olivia Bergström/Lovisa Karlsson. 49er FX: Julia Gross/Hanna Klinga, Klara Wester /Rebecka Netzler, Vilma Bobeck/Malin Tengström. 49er: Carl Sylvan/Marcus Anjemark, Fritiof Hedström/Otto Hamel, Hannes Westberg/Albin Boman. Laser Radial: Josefin Olsson. Laser Standard: Jesper Stålheim, Wilhelm Kark, Albin Gipperth, Emil Bengtsson. Finnjolle: Max Salminen, Johannes Petersson. Nacra 17: Emil Järrud/Cecilia Jonsson, Rasmus Rosengren/Ida Svensson. RS:X, herr: Johan Ekstedt. RS:X, dam: Fanny Baumann.

Bilder från för-VM i Århus 2017. Foto: Jesus Renedo.