7 augusti, 2018

Anton och Fredrik kvar i toppen

Dåligt med vind och massor med inställda seglingar blev måndagens facit vid VM i Århus. I 470 blev det dock ett race och trots en 13:e plats, som är VM sämsta resultat hittills för Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, behåller de ledningen.

 

Aarhus, Denmark is hosting the 2018 Hempel Sailing World Championships from 30 July to 12 August 2018. More than 1,400 sailors from 85 nations are racing across ten Olympic sailing disciplines as well as Men’s and Women’s Kiteboarding.
40% of Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition places will be awarded in Aarhus as well as 12 World Championship medals. ©Pedro Martinez/Sailing Energy / Hempel Sailing World Championships, Aarhus 2018

Det blev bara en segling i 470 och en i 49er. Alla andra klasser väntade förgäves på den vind som fanns runt om Århusbukten – men inte just där VM avgörs.

För 470-klassen blev det ett ”race” i lätta snurriga vindar mellan en och tre m/s. Det var ingen lätt dag på jobbet.

Allra bäst seglade det rutinerade australiensiska paret och OS-silvermedaljörerna från Rio 2016, Mathew Belcher/Wiliam Ryan. De vann racet och är nu bara en poäng efter Anton och Fredrik som tidigare hade en sjätteplats, i de sju race som hittills seglats i 470, som sämsta resultat.

I 49er blev det också bara ett race och nu är grundserien över i den klassen – med två race färre än planerat. Fritiof Hedström/Otto Hamel gjorde ett mycket bra race på måndagen och blev tvåa med resultatet att de klättrade till åttonde plats i totalen.

Hannes Westberg/Albin Boman blev 19:e besättning och föll därmed några placeringar men de är fortfarande bland de 25 främsta i 49er som kommer att segla i guldserien. Carl P Sylvan/Marcus Anjemark lyckades dock inte vara bland de 25 bästa. De ligger på 33:e plats och får segla i silverserien vilket givetvis är en stor besvikelse för de två.

Foto: Pedro Martinez.