7 augusti, 2018

Världseliten i matchracing redo för tävlingsstart

Tisdag 7 augusti drar Lysekil Women’s Match igång, världens främsta matchracingregatta för kvinnliga seglare. Tävlingen är också den andra av fem deltävlingar i Women’s International Racing Series vilket innebär att det är viktiga poäng som står på spel när flera av världens bästa matchracingseglare gör upp i Lysekil 6–11 augusti.

Det blir fem spännande tävlingsdagar som väntar i årets upplaga av Lysekil Women’s Match. Startfältet utgörs av världseliten och tolv lag tävlar om att ta hem segern. Lagen är på plats i Lysekil och har under dagen haft möjlighet att träna. Svenska Team Anna, som består av Anna Östling, Linnéa Wennergren, Annie Wennergren, Annika Carlunger och Marie Berg, har seglat tillsammans sedan 2013 och ligger etta på världsrankningen. Förväntningarna är höga.

– Det har känts jättebra idag, vi har haft bra flow i båten och är taggade inför imorgon. Då gäller det att vi tänker matchracing, kommer in i rutiner så att vi kan ta snabba beslut och sen köra all in, säger Annie Wennergren.

– Vårt mål är att ha roligt, njuta och kämpa för att räcka hela vägen till pallen. Det här är helt klart det bästa evenemanget för kvinnlig matchracing i världen, både evenemangsmässigt men också vad gäller prispengar. Lysekil är en fantastisk arena som drar dem största seglarna, fortsätter Marie Berg.

Men motståndet är hårt. Fransyskan Pauline Courtois som vann WIM Series 2017 är här för att försvara sin titel och i år finns såväl många starka hemmalag som en hel del unga lag på plats för att slå sig fram.

– Vi har ett väldigt starkt startfält och det kommer att bli jättespännande seglingar. Det är en bra mix av nya, unga seglare och de mer etablerade vilket känns väldigt roligt, säger Anna Holmdahl White, Projektledare för Lysekil Women´s Match.

New Sweden Match Racing Team tävlar för åttonde gången i Lysekil och har i år med sig den rutinerade skepparen Claire Leroy. Senast hon var i Lysekil var år 2013.

– Det känns väldigt bra att vara tillbaka här och få köra tillsammans med tjejerna i New Sweden Match Racing Team. Dagens träning gick bra. Vi behöver bli starkare som lag för att upptäcka vad vi kan göra tillsammans under veckan, men det känns väldigt kul och jag ser fram emot att köra imorgon, säger Claire Leroy.

Första dagens väder förväntas bli hyffsat lugnt, men hårdare vindar väntar framåt slutet av veckan – förhållanden som lovar bra matchracingsegling och ett fantastiskt evenemang i stort.

– Vi har jobbat mot den här dagen sedan vi stängde förra året och det är väldigt roligt att vi äntligen kör igång. Vi har en bra mix av roliga aktiviteter, fantastisk mat och grym underhållning för alla. Det kommer bli en folkfest och vi ser fram emot att välkomna alla besökare imorgon, säger Anna Holmdahl White.

 

Startfält för Lysekil Women’s Match: (Ranking juni 2018, skeppare, land, lagnamn)

 1. Anna Östling, SWE, Team Anna
 2. Pauline Courtois, FRA, Match in Pink by Normandy Elite Team
 3. Marinella Laaksonen, FIN, L2 Match Racing Team
 4. Johanna Bergqvist, SWE, Team Bergqvist Match Racing
 5. Antonia Degerlund, FIN, Team Sköna Vibbisar
 6. Alexa Bezel, SUI, ChicaCER Women Match Racing Team
 7. Octavia Owen, GBR, Athena Racing
 8. Margot Vennin, FRA, Matchmoiselles by Normandy Elite Team
 9. Sanna Mattsson, SWE, Swedish Women´s Match Racing Team
 10. Ekaterina Kochina, RUS, Prokateam Sailing Team
 11. Claire Leroy, FRA, New Sweden Match Racing Team

(Orankad) Henriette Koch, DEN, Team Kattnakken

Lagen är samlade i Lysekil och redo för Lysekil Women’s Match 2018. Foto: Dan Ljungsvik.