8 augusti, 2018

Dubbelt guldläge på seglings-VM

Med endast en finalsegling kvar i 470 och i Finnjolle i VM i Århus är det svenskt i topp i båda klasserna. Anton Dahlberg/Fredrik Bergström är kvar i ledning i 470 och efter att Max Salminen vunnit onsdagens sista race leder han nu i Finnjolle.

Mest dramatiskt blev det i andra racet i Finnjolle där mörka moln, kraftigt regn och ännu kraftigare vindbyar förändrade förutsättningarna snabbt.

– Jag hade fått höra från vår meteorolog att det skulle komma rejält med vind fram mot kvällen och det kom över 30 knop – och mycket kraftigt regn. Då gäller det att kunna ta hand om båten och situationen. Jag tror att min rutin hjälpte mig där. Det var några som körde vilse när sikten blev dålig i det kraftiga regnet och det yrde vatten från vågtopparna, berättar Max Salminen.

Segern i dagens sista race förde upp Max Salminen i topp i Finnjolle, åtta poäng före två båtar och han har därmed en god chans att försvara sitt VM-guld från Ungern 2017. Även om mycket kan hända.

– Just nu känns det otroligt bra. Det är så här man vill gå in i en final. Med en ganska bra ledning, säger han.

I 470 stod bara ett race på programmet på onsdagen. Det var planerat att starta kl. 12:00. Först kl. 16:30 kom de iväg.

– Det blev en oerhört lång väntan idag. Och när vi väl kom iväg så gjorde vi en dålig start. Men sedan blev det en fantastisk kryss där vi plockade många placeringar. Men det var tajt hela racet runt, berättar Anton Dahlberg.

Det blev en åttondeplats för Anton och Fredrik som nu leder sex poäng före en japansk och en fransk båt.

– Vi har varit i ledningen nästa hela veckan och just nu känns det både lugnt och lite nervöst. Men nu gäller det att coola ner sig och ladda mentalt för torsdagens medaljrace.

Finaldagen innehåller alltså ett medaljrace i vardera 470 och Finnjolle. Där får endast de tio bästa i varje klass vara med. Och man tävlar om dubbla poäng. Väldigt mycket kan förändras sista dagen och ofta är det rutin och kyla som är bästa egenskaper om man vill vinna.

– Det här är så oerhört spännande. Jag är djupt imponerad av killarna som presterar så här när det drar ihop sig. Det är alltid tufft i en final när det är tajt. Men jag tror stenhårt på vinst, både för Anton och Fredrik och för Max, säger förbundskapten Magnus Grävare.

På torsdagen planerar arrangören att starta medaljracet i Finnjolle kl. 12:05 och i 470 herr kl. 14:45. Väderprognosen talar om ytterligare en dag med lätta vindar och därmed kan det också bli eventuella förseningar och uppskjutna race.

Foto: Pedro Martinez (470) och Jesus Renedo (Finnjolle).