8 augusti, 2018

Ny svensk eldriven och planande båt

Från svenska Orust E-boats kommer en helt ny elbåt med namnet Starcut. Det är en planande styrpulpetbåt avsedd för upp till fyra personer. Det unika skrovet är från början anpassat för eldrift.

Skrovet är lätt, det väger 600 kg inklusive batterier, och har en unik form. Detta medför lågt framdrivningsmotstånd i kombination med utmärkta gångegenskaper.

Batterierna väger 170 kg och har en kapacitet på lite under 20 kWh. Räckvidden vid ren batteridrift kommer i serieutförandet att vara cirka 15 Nm vid en marchfart på 15 knop. I tillägg till ren eldrift finns en liten förbränningsmotor avsedd som räckviddsförlängare, en så kallad ”range extender”. Laddningstiden är med nuvarande teknik upp till 7 timmar, men kommer i serieutförandet att reduceras betydligt.

Båten är en prototyp designad och byggd av Jan Qvist, Vaxholm. Serieversionen kommer att bibehålla alla goda egenskaper men bli uppgraderad med andra batterier, elmotor och drev, samt med en ny och anpassad inredning. De första serietillverkade eldrivna båtarna är planerad att kunna levereras till våren 2019.

Info: www.orusteboats.se