9 augusti, 2018

VM-silver till Max Salminen

Max Salminen vann VM-silver i Finnjolle i danska Århus. Max lyckades inte behålla den ledning han hade inför finalen och snuvades på guldet av ungraren Zsombor Berecz. I 470 misslyckades Anton Dahlberg/Fredrik Bergström i sin final och blev VM-fyra.

Max behövde vara fyra i finalen med blev sjua och därmed tog racets segrare, Zsombor Berecz, VM-guldet som också är Ungerns första VM medalj i segling.

– Just nu känns det fortfarande surt. Jag hade målsättningen att försvara min världsmästartitel. Jag tyckte den fanns inom räckhåll nästan hela racet, med tiden rann ifrån mig, säger Max Salminen drygt en timme efter målgången.

Det var oerhört jämnt inför finalen. Av de tio båtarna hade åtta chansen på guldet. Så även om Max hade en åtta poängs ledning, var det mycket kvar att segla om. Inte minst eftersom det delas ut dubbla poäng i medaljracet.

OS-mästaren från London 2012 (i Starbåt med Fredrik Lööf) och regerande världsmästare i Finnjolle från 2017, kom iväg mitt i fältet, som femma, medan ungraren hittade rätt ute på vänsterkanten och ledde från start till mål.

– Mitt livs dröm blev sann idag. Det här är den största dagen i mitt liv, säger Berecz direkt efter målgången.

I 470 hade Anton och Fredrik en ledning på sex poäng inför finalen. Och eftersom de varit i ledningen under större delen av VM var de favoriter till guldet. Men ingenting fungerade för de rutinerade svenskarna i de lätta vindarna på Århusbukten. Redan efter första kryssen var de på sjunde plats.

– Vi är oerhört besvikna. Det var tajt idag men vi fick inte i den rätta växeln när den behövdes. Vi kom iväg fint från start och gick mot vänstern, men högern betalade sig. Vi jobbade oss tillbaka, men rasade i slutet på andra kryssen och sista länsen. Just nu är jag helt tom, säger en mycket besviken Anton Dahlberg.

Hur de än försökte avancera och hitta egna spår så gled de sakta efter. Det är också svårt att ta in större distanser eller hitta egna vägar i sådana här förhållanden och på sista länsen tappade de ner till 10:e och sista plats. Därmed slutar de regerande Europamästarna på fjärde plats – två poäng från en bronsmedalj och åtta poäng från segern.

– Otroligt frustrerande och jag är ledsen för Anton och Fredrik. Självklart har de och Max genomfört hela VM mycket bra, men nu så är vi mest besvikna. Max visar att han är bra på att få till det när det gäller. Men känslan är ändå att i dag så brände vi bra lägen, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Trots att båda svenskarna var i ledningen inför sista dagen, men missade guldet så kommer de med all säkerhet att fortsätta att slåss i den absoluta världstoppen och därmed är de några av Sveriges främsta hopp i Tokyo-OS om två år.

– Vi går in i en finaldag med två båtar i ledningen. Det är ett riktigt styrkebesked. Och det är ju inte bara i den här tävlingen som de visat klass utan vi har två riktigt starka besättningar i den absoluta världstoppen. Dagens utdelning blev lite mindre än vad vi hoppats på, men låt oss fokusera på den nivå som de hållit under ett par säsonger, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges Olympiska Kommitté som följde VM-finalerna på plats i Århus.

Foto: Jesus Renedo.