9 augusti, 2018

Kvartsfinalerna igång i Lysekil Women’s Match

Under torsdagen avslutades grundomgången round-robin och kvartsfinalerna drog igång. Åtta lag direktkvalificerades, däribland svenska Anna Östling och Johanna Bergqvist som nu också är på väg mot semifinal. Men för Sanna Mattsson och hennes lag är det slutseglat i Lysekil Women’s Match.

De många åskådarna på Lysekils klippor fick under torsdagen njuta av fantastisk matchracingsegling i strålande sol med västliga vindar som växlade i styrka under dagen. Då vi kan vänta oss vindstyrkor upp emot 25m/s under fredagen valde tävlingsledningen att stryka repechage-omgången och ge de högst rankade lagen de åtta kvartsfinalplatserna. Något beslut gällande morgondagens seglingar har ännu inte tagits.

Under eftermiddagen startade kvartsfinalerna i Lysekil Women’s Match. Ett lag som är nära att ta en semifinalplats svenska Johanna Bergqvist med sitt Team Bergqvist Match Racing. Även svenska Team Anna Östling är på väg mot lördagens semifinaler. Foto: Dan Ljungsvik.

Kvartsfinalrundan påbörjades under torsdagseftermiddagen och det lag som först når tre poäng går vidare till semifinal. Henriette Koch och hennes besättning, som vann round-robin med tio segrar, valde finska Antonia Degerlunds Team Sköna Vibbisar som motståndare. Finskorna lyckades knipa den sista kvartsfinalplatsen med minsta möjliga marginal genom en seger i sin sista round robin-match mot schweiziska Bezel. En match de var uträknade i, men vände.

– Man ska aldrig ge upp, då kan man lika gärna stanna hemma. Jag brukar jämföra det med en fest – om man funderar på hur man ska ta sig hem från festen innan den börjat kan man lika gärna strunta i att gå, berättar Lisa Gerkman, fördäckare, om vinsten.

Men när kvartsfinalen drog igång seglade Koch med besättning lika stabilt som de gjort tidigare under veckan, och kunde ta hem två bekväma segrar direkt. Väljer man att imorgon korta av formatet till bäst av tre, är de alltså klara för lördagens semifinal.

Det gäller även Johanna Bergqvist som med sitt lag Team Bergqvist Match Racing, fick en bättre start mot Claire Leroy med svenska besättningen New Sweden Match Racing Team i första matchen, vilket gav dem en rejäl ledning de kunde hålla hela vägen in i mål. Den andra matchen blev betydligt mycket jämnare, men när Leroys fick ett timglas på sin gennaker kunde Bergqvist segla in över mållinjen med ännu en seger i baggaget.

– De startade i lä om oss och vi gjorde en split-start, vi såg att det kom ganska mycket tryck ute på höger och att vi var tvungna att gå in och möta det. Då fick vi en liten ledning och det var bara för oss att hålla oss till vår strategi, förklarar skeppare Johanna Bergqvist som avslutar dagen med en bra känsla i teamet.

Framåt kvällen mojnade vindarna. Svenska Anna Östling och franska Pauline Courtois var starkast i båda sina matcher och tar även de med sig två vinster vardera från kvällens kvartsfinal. För Sanna Mattsson (SWE), Octavia Owen (GBR), Ekaterina Kochkina (RUS) and Margot Vennin (FRA) är Lysekil Women’s Match över för i år.

 

Resultat i kvartsfinalerna i Lysekil Women’s Match efter torsdagens matcher:

Claire Leroy, FRA – Johanna Bergqvist, SWE  0 – 2

Pauline Courtois, FRA – Marinella Laaksonen, FIN 2 – 0

Anna Östling, SWE – Alexa Bezel, SUI 2 – 0

Henriette Koch, DEN – Antonia Degerlund, FIN 2 – 0

 

Resultat i Lysekil Women’s Match efter avslutad round-robin (skeppare, nationalitet, segrar – förluster):

 1. Henriette Koch, Women On Water / Team Kattnakken, DEN, 10-1
 2. Anna Östling, Team Anna, SWE, 9-2
 3. Pauline Courtois, Match in Pink by Normandy Elite Team, FRA, 9-2
 4. Claire Leroy, New Sweden Match Racing Team, FRA, 8-3
 5. Marinella Laaksonen , L2 Match Racing Team, FIN, 8-3
 6. Johanna Bergqvist, Team Bergqvist Match Racing, SWE, 6-5
 7. Alexa Bezel, Swiss Women Match Racing Team, SUI, 5-6
 8. Antonia Degerlund, Team Sköna Vibbisar, FIN, 3-8
 9. Ekaterina Kochkina, ProKaTeam Sailing Team, RUS, 3-8
 10. Margot Vennin, Matchmoiselles by Normandy Elite Team, FRA, 3-8
 11. Sanna Mattsson, Swedish Women’s Match Racing Team, SWE, 1-10
 12. Octavia Owen, Athena Racing, GBR, 1-10