10 augusti, 2018

Seglings-VM över för Sverige

De svenska seglarna har tävlat klart i VM i Århus. På fredagen hade ett par besättningar chansen att nå medaljrace i sina klasser – men lyckades inte. Närmast var Fritiof Hedström/Otto Hamel i 49er, men en kapsejsning i sista racet stoppade dem.

Fritiof och Otto var bra med i dagens två race. I det första blev de tvåa och då var medaljfinalen inom räckhåll. Men en kapsejsning i sista gippen blev ödesdiger och stoppade dem både från medaljfinalen och att ge Sverige en OS-plats i 49er. Nu slutade på tolfte plats – sex poäng från finalen.

– Jag tycker de bevisade att de kan slåss i världstoppen. De var riktigt nära att redan nu ta OS-platsen vilket vi bedömde som ett tufft mål innan regattan. Otto och Fritiof går framåt hela tiden, lite långsamt ibland kanske. Jag sitter lite och väntar på det där stora klivet. Men kanske är det så att de tar det steg för steg, säger förbundskapten Magnus Grävare och tillägger:

– Fritiof och Otto tillsammans med Ida och Rasmus tillhör ljusglimtarna på detta mästerskap.

Just Rasmus Rosengren/Ida Svensson har gjort ett bra VM i Nacra17. På fredagen avslutade de med att bli 20:e och nionde båt. Därmed blev det en 18:e plats i totalen.

– Ida och Rasmus gör en solid insats. De kommer konkurrera om topp tio-placeringar nästa säsong. De är bara i början på sin karriär, säger Magnus Grävare.

För övrigt kan Magnus Grävare konstatera att några av de han hoppats på inte riktigt levererade på VM. Kanske borde Sverige ha haft 3-5 båtar till i medaljfinal. Nu blev det totalt tre. Och bara tre OS-platser är säkrade – i Finnjolle, 470 herr och Laser Radial.

– Några har underpresterat i detta VM:et, säger Magnus Grävare.

Foto: Pedro Martinez