10 augusti, 2018

Östling och Bergqvist klara för semifinal i Lysekil 

Ett blåsigt Lysekil satte stopp för fredagens seglingar. Detta innebär att resultatet från torsdagens kvartsfinalmatcher gäller och att svenska Anna Östling och Johanna Bergqvist är klara för semifinal.

På torsdagen avslutades grundomgången round-robin och kvartsfinalerna påbörjades med fantastisk matchracing. Under fredagen satte hårda vindar stopp för tävlingarna och tävlingsledningen valde därför att förkorta formatet från bäst av fem, till bäst av tre. Tack vare att samtliga kvartsfinalmatcher hann segla bäst av tre matcher under torsdagseftermiddagen, har man därmed ett resultat att gå på inför lördagens semifinaler och final.

Fyra lag är klara för lördagens semifinaler, bland annat svenska lagen Team Anna och Team Bergqvist Match Racing. Foto: Dan Ljungsvik.

Johanna Bergqvist med Team Bergqvist Match Racing, och svenska världsettan Anna Östling med sitt Team Anna, tog hem två segrar vardera under gårdagens kvartsfinalmatcher och är därmed klara för lördagens semifinal. Team Anna slutade på en tredjeplats i fjol.

– Vi har känt oss tryggare i båten, framförallt har vi utvecklat vår gennakersegling, som vi brottades med förra året. Det känns som att vi har tagit ett kliv i år, men det har våra motståndare också såklart, så det gäller att gå ut och prestera imorgon. Vi ser fram emot det, pallen är målet, säger Linnéa Wennergren, trimmer i Team Anna.

– Det känns helt sjukt faktiskt, men väldigt skönt att vi kommit förbi kvartsfinal så att vi verkligen kan visa vad vi går för, säger Isabelle Bergqvist, taktiker i Team Bergqvist Match Racing.

I round-robin förlorade Bergqvist mot Östling, som efter matchen  hoppades på att de skulle mötas igen under tävlingen.

– Vi har mött dem under våren och tagit dem flera gånger. Vi har olika styrkor, men blir det svenskmöte så kan det nog bli en väldigt spännande match.

Clarie Leroy (FRA) med svenska besättningen New Sweden Match Racing Team samt Alexa Bezel (SUI) med sitt Swiss Women Match Racing Team, är därmed ute ur årets tävling.

Förra årets finalist, och vinnare av WIM Series 2017, Pauline Courtois (FRA) är också vidare efter att ha tagit två segrar mot finska Laaksonen. Danska Henriette Koch vann även hon sina matcher och slog ut den andra finska besättningen Degerlund. Koch med sitt Women On Water/Team Kattnakken, som tog hem grundomgången round-robin, bestämmer motståndare imorgon innan tävlingsstart, först då vet vi vem som ställs mot vem.

På fredagen kom även nyheten att Internationella Seglingsförbundet World Sailing har utsett Lysekil Women’s Match till att arrangera VM i matchracing 2019.

– Det här känns som ett kvitto på att det jobb alla inblandade gör har varit framgångsrikt. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med våra partners och Lysekils Segelsällskap Gullmar inför VM-seglingarna nästa år, säger Anna Holmdahl White, Projektledare för Lysekil Women’s Match.

– Vi blev enormt glada när vi fick den här nyheten. Det är få förunnat att få segla ett VM på hemmaplan. Det är det största man kan göra, säger Anna Östling.

Tävlingarna startar kl. 9.30 lördag, med semifinal följt av final.