19 augusti, 2018

Vinnarna i Tjörn Runt by COWI 2018

Tor Jacobson, Anders Dahlsjö och Per Wester – vinnare i Tjörn Runt by COWI 2018. Den 55:e upplagan av Tjörn Runt by COWI blev en fartfylld dag med spännande kappsegling.

Bilden: Starten på Tjörn Runt by COWI bjuder på en fantastisk upplevelse. Foto Carin Kling.
– Dagens friska vindar bjöd på en tuff och utmanande segling. Det var som mest 13 m/s och upp mot 16 m/s i byarna. Allt har fungerat mycket bra ur arrangörsynpunkt, berättar tävlingsledare Anders Torén.

Flera klasser och banor ökade bredden

Årets upplaga av Tjörn Runt by COWI bjöd på fyra klasser. Classic seglades på ursprungsbanan med snabbast möjlig väg runt Tjörn och Coastal med den längre banan som de större båtarna ofta väljer. Klassen Cruising seglades på Classic-banan utom tävlan och har gjorde det möjligt för alla att vara med. Den nya klassen 505 seglade en egen bana där de rundade Åstol för att därefter segla tillbaka in till Stenungsund med målgång utanför StSS klubbhamn.

– Den nya klassen med 505 har gett mersmak. Vi ser en ny potential i alternativa klasser och banor. Det var positiva seglare trots stark vind och de gillade konceptet, säger Anders Torén.

Till årets upplaga av Tjörn Runt by COWI var 281 anmälda och 169 seglare passerade mållinjen.

Tor Jacobson vann Classic banan

Tor Jacobson från Viggbyholm seglade Tjörn Runt by COWI med sin RS Elite för första gången och tog hem segern. Michael Collberg från Mariestad kom tvåa med sin H-båt. Trea blev Johan Davidsson från Långedrag i sin Smaragd.

Anders Dahlsjö vann Coastal banan

Anders Dahlsjö från Lerkil lyckades med bedriften att ta sin tredje totalseger i sin Dominant 105. Tvåa blev Magnus Lundgren från Lysekil med en Arcona 380. Som trea slutade August Pansell från Halmstad, även han i en Arcona 380.

Per Wester vann 505-banan

På 505-banan vann Per Wester från Björlanda Kile. Han var den enda 505 som kom i mål.

Startgruppsvinnare

I ett så meriterat startfält är det en stor bedrift att vinna bland de som seglare i den egna startgruppen. Preliminära vinnare i de olika startgrupperna blev:

Startgrup 1 Håkan Svensson, M32, CCYC, korrigerad tid 03:57:00 (Classic)
Startgrup 2 Magnus Lundgren, Arcona 380, LSSG, korrigerad tid 05:33:57 (Coastal)
Startgrup 3 Anders Dahlsjö, Dominant 105, LBS, korrigerad tid 05:27:25 (Coastal)
Startgrup 4 Magnus Lundberg, Dynamic 35, STSS, korrigerad tid 04:12:12 (Classic)
Startgrup 5 Tor Jacobson, RS Elite, VHSS, korrigerad tid 04:03:22 (Classic)
Startgrup 6 Michael Collberg, H-båt, MSK, korrigerad tid 04:06:15 (Classic)
Startgrup 7 Hans Oskarsson, Accent, STSS, korrigerad tid 04:14:30 (Classic)
Startgrup 8 Per Wester & Lars Wester, 505, BKSS, korrigerad tid 04:16:00 (505-banan)
Startgrup 9, Cruising utom tävlan (Classic)

Bra samarbete för säkerhet

För att få ett säkert arrangemang har vi haft ett mycket välordnat samarbete med Sjöräddningens stationer i Stenungsund, Skärhamn och på Käringön, Lotsen på Marstrand, Kustbevakningen och FRO (Frivilliga Radio Organisationen). Inga allvarliga personskador har inträffat under kappseglingen.

Info: www.stss.se