Nu ska skrotbåtarna bort från båtklubbar och marinor: 2 Mkr i båtskrotningspremie till svenska båtägare

Sveriges båtägare får dela på 2 Mkr i en båtskrotningspremie. Båtar upp till tre ton ska kunna lämnas in helt gratis till skrotning. Pengarna kommer från HaV (Havs- och Vattenmyndigheten) och måste användas innan 31 december.

– Vi har lobbat hårt för det här och varit med i diskussionerna med HaV, säger Peter Karlsson, verksamhetschef på Svenska Båtunionen, riksorganisationen för landets cirka 900 båtklubbar.

– Om vi inte själva tar tag i den här frågan så kan det komma regler för att skrota bort gamla, uttjänta båtar som ligger och skräpar i våra båtklubbar. Med en premie slipper båtägarna själva stå för hela kostnaden när båtarna skrotas.

Totalt anslår HaV 2 Mkr till landets båtägare. Skrotningspremien ska administreras av Båtskroten AB i Stockholm, som redan har ett system för att ta hand om gamla uttjänta båtar tillsammans med Sweboat Båtbranschens Riksförbund och Stena Recycling AB.

Totalt finns det uppemot 100 000 båtar som är mogna för skroten. Förutsättningarna finns för att snabbt skrota en stor mängd båtar. Fördelat över hela landet kan skrotningspremien per båt bli flera tusen kronor.

Därmed kan det äntligen bli en upprensning hos många båtklubbar och i marinor. Synen av gamla båtar som ligger och skräpar, helt eller delvis förfallna, är trist i sig själv. Tänker man dessutom på olja och batterier som kan läcka ut efter hand så blir en snabb skrotning desto viktigare inte minst för miljön.

– Upprensningen kommer också att frigöra båtplatser för nya engagerade båtklubbsmedlemmar som idag står utanför staketet och drömmer om ett båtliv, säger Peter Karlsson.

Premien gäller i princip alla fritidsbåtar i de vanligaste storlekarna, troligen upp till 12 m, och oberoende av ägare.

Det finns ca 900 000 fritidsbåtar i Sverige. Av dessa är drygt 100 000 över 40 år gamla. Antalet övergivna skrotbåtar uppskattas till cirka 2 000, men även bland övriga båtar finns ett stort antal som behöver tas ur marknaden.

Foto: Håll Sverige Rent.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*