2 september, 2018

JVM-guld till Vilma Bobeck och Malin Tengström

Vilma Bobeck och Malin Tengström seglade på lördagen hem ett JVM-guld (U23) i 49erFX som avgjordes i Marseille på den franska Rivieran.

–  Det här är vår första vinst tillsammans och det känns riktigt häftigt att det dessutom är på ett mästerskap, säger Vilma och Malin.

Seglingarna i Marseille har avgjorts i startfält med både rena herrbesättningar, mixade lag och damlag. Men det är bara damerna som seglat om JVM-medaljer.

– Jag har bara längtat efter att komma ut och klå killarna, sa Vilma Bobeck efter segern och fortsatte:

– Under de blåsiga dagarna på JVM i fjol kapsejsade vi åtminstone två gånger om dagen. I år har vi bara kapsejsat en gång per blåsig dag, så vi gör framsteg. Nästa år hoppas vi att vi inte kapsejsar alls.

Under hela JVM-veckan har KSSS-seglarna Vilma och Malin legat med och tampats i den absoluta toppen. Av de totalt åtta racen har de vunnit tre. Regattan har bjudit på en blandad kompott med vindar. Allt ifrån inställda seglingar på grund av för lite vind – men framför allt ganska mycket vind och tuffa förhållanden.

– Veckan har varit väldigt tuff vind- och vågmässigt. Vi har verkligen fått känna på mistralvindarna här nere i Frankrike. Vårt tempo i båten och båtfart var väldigt vinnande. Vi gjorde precis som många andra misstag, men släppte snabbt det som hänt och gjorde allt för att segla vidare så bra som möjligt utifrån där vi var, berättar de.

För några veckor sedan var de med i VM i Århus (seniorer) och slutade som 23:a vilket var näst bästa svenska båt i klassen.

– Ett JVM-guld känns bra inför framtiden. Det är ett kvitto på att vi gör rätt grejer och att vi utvecklas i rätt riktning. Nu när vi fått prova på att vara uppe i toppen och känna hur det känns, så kommer vi ha svårt att släppa den känslan. Nästa gång blir det förhoppningsvis på en seniorregatta.

Foto: Pierick Jeannoutot.