13 september, 2018

Världscupen på OS-vatten

Världscupen arrangeras just nu i Enoshima i Japan – det vill säga på samma vatten som de olympiska seglingarna ska avgöras på i juli–augusti 2020. Åtta svenska besättningar är på plats. Den som börjat bäst är Josefin Olsson som är trea i Laser Radial.

– Det är kul att tävla på OS-vattnen. Det har varit svåra förhållanden, frånlandsvind med skift och stora tryckskillnader. Men jag tycker jag hittar rätt på kryssarna, vart jag ska gå på banan. Sen var jag riktigt snabb på länsarna där jag kunde plocka några båtar, berättar Josefin.

Övriga svenskar som får testa den olympiska kappseglingsarenan (som även användes vid OS 1964) är Anton Dahlberg/Fredrik Bergström samt Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar i 470. Det är Max Salminen och Johannes Pettersson i Finnjolle. Det är Julia Gross/Hanna Klinga samt Klara Wester/Rebecca Netzler i 49erFX, samt Jesper Stålheim i Laser Standard och Josefin Olsson i Laser Radial.

I 49erFX skiljer det bara tio poäng mellan de svenska båtarna, där Klara och Rebecca ligger sjua och Julia och Hanna är tia.

Jesper Stålheim är på 13:e plats i Laser och i Finnjolle ligger Max Salminen på 14:e plats och Johannes Pettersson är tre placeringar efter honom.

I 470 har Carl-Fredrik och Marcus börjat bäst av svenskarna och är på 15:e plats medan Europamästarna och VM-fyran Anton och Fredrik haft en riktigt tung start. I första racet gick förstaget av och i det tredje tjuvstartade de. Nu ligger de på 30:e plats.

I början av veckan rådde stormvarning för den japanska kusten. Men stormen nådde land 500 km söder om Ensohima som därmed slapp de stora krafterna.

– Vi blev beordrade att packa ihop alla båtarna i containern och ta upp alla ribbarna på land på måndag eftermiddag och på tisdagen fick vi inte segla. Under dagen ökade vinden upp till 20 m/s. Kanske var det värst under natten mellan tisdag och onsdag. Och på onsdag eftermiddag var det över, berättar förbundskapten Magnus Grävare.

Världscupseglingarna i Enoshima inleddes på tisdagen och avslutas med finaler på lördag och söndag.

Foto: Sailing Energy.