19 september, 2018

Yamarin uppdaterar Q-infotainmentsystemet

Nu uppdateras Busters och Yamarins infotainmentsystem med namnet Q. Säsongen 2019 är Yamarin-nyhetsmodellerna 88 DC och 63 BR är utrustade med det avancerade Yamarin systemet, vars stora och lätthanterliga pekskärmen kombinerar de elektroniska sjökorten, kördatorn och underhållningssystemet till en del av båtens grundutrustning.

Pressmeddelande:

Yamarin Q är ett lättanvänt instrument, som avlägsnar behovet av att skaffa en separat kartplotter eller ett ekolod. Även styrplatsens utseende och ergonomi förbättras, då man inte behöver skilda små monitorer som visar motoruppgifterna. Man har lärt sig av bilindustrin och tablettillverkarna och man har fått mycket stor erfarenhet av Q-apparaturen under flera år via Buster Q-systemet.

– Q-systemet medför ett nytt slag av lätthet till båtlivet: Allt nödvändigt från kartor och motoruppgifter till det lokala vädret samt från båtens handböcker till olika instruktionsvideon hittar man på ett ställe. Och behöver inte separat apparater och böcker. Detta har visat sig vara en framgång i Busters och vi vill erbjuda samma användarupplevelse även åt användarna av de nya Yamarin-båtarna, berättar Yamarins och Busters produktutvecklingschef Anders Kurtén.

Yamarin Q är standardutrustning i de nya 88 DC och 63 BR –modellerna. I Yamarin 63 BR är pekskärmen 10 tum och i Yamarin 88 Day Cruiser 16 tum. För båtfararna betyder detta bl.a. klart större sjökort än vanligt.

Yamarin Q har som standardutrustning internet-uppkoppling, C-Maps sjökort, Yamaha-utombordsmotorernas kontroll- och mätarsystem, väderprognoser för det egna området och en wifi-hotspot, via vilken man kan dela Yamarin Q:s nätuppkoppling även till andra apparater.

Det går att dela musik genom att använda applikationer för att spela upp musik trådlöst. FM- och DAB-radio finns lätt tillgängliga. Med de avancerade trådlösa funktionaliteterna är Yamarin Q även ekonomisk då det gäller elkonsumtionen, så man kan till sjöss njuta av musik t.o.m. hela dagen.

Yamarin Q-skärmen kan kompletteras med tillval av ekolodsgivare, fiskeriekolod, fjärrkontroll, AIS, högklassigt ljudåtergivningssystem samt radar. Q är kompatibel med båtstandarden NMEA 2000, varför även andra tillverkares båtelektronik kan utan problem kopplas till apparaten.

Yamarin Q-fiskeriekolod utnyttjar CHIRP-teknologin, där man avvikande från vanliga ekolod under varje mätpuls sänder ut signalfrekvenser av ett mycket stort spektrum, tack vare vilket bildkvaliteten är extrem. I traditionella ekolod sänder man i en mätpuls endast en signal med en frekvens. Fiskeriekolodet lodar bottnen och fiskar ända till ett djup på 270 meter.

Den mekaniska fjärrkontrollen säljs som tilläggsutrustning och kan fästas på ratten eller på en jämn yta till exempel bredvid Yamaha-utombordarens fjärreglage. Fjärrkontrollen har sex knappar och dess funktioner ändras allt efter vilken funktion är i bruk på Yamarin Q-skärmen. Med fjärrkontrollen kan man växla mellan skärmens olika funktioner samt styra bland annat navigatorn och ljudåtergivningen och Yamaha-utombordarnas trollinghastighet.

Yamarin Q tekniska uppgifter

 • Smartskärm: kördator – infotainment-system med 10” eller 16” pekskärm
 • Språkstöd: engelska, finska, svenska, norska
 • Väldigt klar skärm av WXGA-kvalitet
 • 1 GHz fyrkärnig processor
 • NMEA 2000-kompatibel
 • Yamaha Engine Interface-kompatibel
 • Inbyggda C-Map sjökort, ett kartområde ingår i priset
 • Väderprognoser via nätet
 • FM- och DAB-radio, ljudåtergivningssystem som tilläggsutrustning
 • WiFi-, Bluetooth- och 3.5G-anslutningar, två års datagränssnitt över hela Europa ingår i priset
 • Bruksanvisning för båt och motor samt instruktionsvideon (tilläggning, trimning av båten, säkerheten, knoparna)
 • Automatisk uppdatering via nätet
 • Beredskap för AIS, ekolod, Fishfinder, fjärrkontroll och radar