26 september, 2018

Båtklubbarna visade upp sig i Stockholm

Stockholms båtklubbar tog chansen att visa upp sig under Båtklubbarnas Dag 25 augusti. Det blev en strålande dag på sjön med en positiv bild av båtlivet.

Båtklubbarna i Stockholm är ett föredöme för hela landet vad gäller att visa upp sig. I slutet av augusti har de sedan starten 2010 visat upp sina båtar. Med en stor andel klassiker i trä och plast från bland andra Heleneborgs Båtklubb blev det en färgglad syn även i år.

En av de arrangerande klubbarna är Heleneborgs Båtklubb som nog får ta på sig en del av ansvaret för att vissa har uppfattat Den Stora Båtparaden, som avslutar Båtklubbarnas Dag, som en veteranbåtsuppvisning. HBK har framförallt träbåtar vid bryggorna och dessa gav väldigt mycket uppmärksamhet i paraden.

Under sådana omständigheter blir en Veteranbåtsuppvisning också alldeles självklar. Sammanlagt 16 Petterssonbåtar, ångbåtar, snipor, mahognyyachter och furubåtar fick publiken runt Pålsundet lära sig mer om av konferencieren. Båtprylsmarknad, musik och kafé och annat dessutom, kan ha varit en anledning till den stora mängden nöjda besökare.

Utöver båtkörning bjuds på ett antal andra aktiviteter: alltifrån kafé, musik, dans och upptåg på vissa klubbar till korvgrillning och tipsrundor med frågor om båtliv och båtkultur på andra håll.

Båtklubbarnas Dag drivs en grupp med medlemmar från flera båtklubbar: Magnus Bjellqvist (Rörstrands Båtklubb), Monika Nilsson (Västermalms Båtklubb), Karin Wieslander (Rörstrands Båtklubb), Anders Ekström (Kristinebergs Båtklubb), Stefan Palmqvist och Stefan Iwanowski (Heleneborgs Båtklubb).

Nästa år ska vi bli fler som visar att vi vill fortsätta att ha möjlighet till ett båtliv!

Text & foto: Stefan Iwanowski
Foto: Lars Lundberg, Petter Iwanowski, Lars Porne

Bildtext: Båtklubbarnas Dag i Stockholm 25 augusti blev en härlig upplevelse med vackert väder, många båtar och gott om åskådare.