26 september, 2018

Klassens största kabin

Finnmaster C6 kabin har den största kabinen i sin storleksklass. Gott om plats, men också god sikt runt om tack vare stora fönster.

Finländska Finnmaster, som också är kända för sina båtar med namnen Grandezza och Husky, har inte sparat på krutet när de har tagit fram en ny kabinbåt i den mest intressanta storleksklassen runt 6 m. Med en totallängd på 6,35 m har den här nya transport- och bruksbåten mycket av det som många båtägare behöver: en praktisk båt med stor volym.

Båtliv har provkört Finnmaster C6 med en 130 hk Yamaha fyrtakts utombordare. Det räcker till effektmässigt, men eftersom båten är godkänd för max 150 hk skulle vi själva ha valt den större motorn. Den är tystare till sin konstruktion och har även den extra kraft som kan behövas om man lastar båten full med folk och prylar. Dessutom kan en större motor oftast köras på ett lägre och därmed lugnare varvtal.

Skrovet har en bottenvinkel på maximalt 18 grader. Det ger en relativt mjuk gång även i kraftig sjö, men som ofta med kabinbåtar upplevs ljudnivån som högre än i en öppen båt eller en daycruiser. C6 behöver också en del trimplan vid sidvind, men det är ofrånkomligt i en båt med V-format skrov och stora sidor som fungerar som vindfång.

Den här båten är robust uppbyggd med höga skrovsidor och en praktisk lösning för att ta sig ombord, både för- och akterifrån. Det är enkelt att passera genom båten, oavsett från vilket håll man kommer.

Finnmaster har även fått plats med en matplats med dinette och ett stabilt bord. Här finns också möjligheten att skapa en sovplats för den som vill ta en tupplur efter maten eller använder båten för en weekendtur.

Kabinen är som sagt bland de största för en båt på drygt 6 m. Här finns sittplatser för fem personer, som alla har god sikt runt om båten. Särskilt gäller detta föraren och passageraren. Runt om finns diverse stuvutrymmen och små detaljer som understryker båtens praktiska användningsområden.

Öppet för- och akterdäck är bra. För den som fiskar eller transporterar något skrymmande till sommarstugan är detta en enkel och självklar lösning.

Sammanfattning: Finnmaster C6 är en praktisk kabinbåt med stor volym. Satsa på den större motoreffekten för kommande behov.

Lars-Åke Redéen

Tekniska fakta
Längd:         6,35 m
Bredd:          2,29 m
Djup:            0,45 m
Vikt:              1 140 kg
Motor:           100–150 hk
Personer:    5
Kojer:            2
CE-klass:     C
Info:              www.finnmaster.fi

Bildtexter:


Finnmaster C6 har en av storleksklassens rymligaste kabiner.

Både för- och akterdäck är praktiskt utformade.

Kabinen med fem sittplatser rymmer även två kojplatser och en matplats med ett litet pentry.