26 september, 2018

Sunseeker storsatsar och går över till metall

Engelska Sunseeker International ser en kraftigt ökad efterfrågan av allt större yachter. I samband med lanseringen av en ny 49 m yacht blev det också officiellt att varvet går över till att bygga båtar helt i metall.

Hittills har de stora engelska varven varit inriktade på att bygga i glasfiber och kolfiber. För Sunseeker International går utvecklingen mot allt större båtar så snabbt att en produktion helt i metall blir nödvändig.

Tillsammans med holländska ICON Yachts lanserar Sunseeker nu ett helt nytt och stort projekt på 49 m. det första exemplaret är planerat att sjösättas 2021.

Det här ställer helt nya krav på produktionen. Det är första gången i Sunseekers 50-åriga historia som företaget bygger i metall. Flera i företagets ledning har dock funderat på den här metoden ett tag.

– Vi har velat bygga större yachter ett tag och vi vet att det finns en efterfrågan för allt större båtar, vilket vår 155 Yacht bevisar, säger försäljningschefen vid Sunseeker International Sales, Sean Robertson.

– Om vi börjar bygga i metall har vi i princip ingen övre gräns för hur stora yachter vi kan bygga. Det innebär dock nya krav på ny expertis för oss inom olika områden. Vi har dock hittat ett bra första projekt tillsammans med ICON.

ICON Yachts grundades 2005 av Ton Van Dam och en grupp investerare. Företaget har tagit fram ett skrov som kan användas för olika områden där båtbyggare kan kundanpassa (fully customise) yachter från vattenlinjen och uppåt. Dessutom säger sig ICON vara världens ”grönaste” varv för miljöns skull.

Den nya yachten ska byggas hos ICON i Nederländerna med ett snabbgående skrov medan konstruktionsarbete, design och alla beräkningar görs för att vara en typisk Sunseeker.

Sunseeker International är Storbritanniens största båtbyggare. Företaget har byggt och levererat över 125 yachter över 100 fot vid sitt varv i Poole.

Den nya 49m får tre däck och Sunseekers typiska exteriör. Yachten ska få extremt stor innervolym med flexibilitet. Ombord finns i standardversionen plats för tio gäster i fem kabiner plus besättning.