25 september, 2018

Morgan Jernfast världsmästare i Formel 4

Tidigare under säsongen vann Morgan Jernfast (21 år) Europamästerskapen i Formel 4 båtracing. Efter VM-deltävlingar i Italien, England samt nu i helgen Frankrike, står det klart att Morgan också kan titulera sig världsmästare.

Den sista och avgörande racet tog plats i den franska staden Mâcon. Två separata race under helgen skulle komma att avgöra en otroligt jämn säsong. Efter den första deltävlingen i Italien hade Morgan en knapp ledning i VM-serien. Den nästkommande deltävlingen tog plats i England och där gick det tuffare för Morgan som i ett av racen under helgen hade ledning in första kurvan men kort därpå blev han påkörd av en annan förare. Kraschen orsakade en stor poängförlust och titeln verkade avlägsen.

– Det kändes otroligt tungt efter kraschen. Den andra föraren fick två gula kort för incidenten men det gav inte mig tillbaka de poäng jag förlorat. Jag försökte dock ständigt påminna mig själv att jag tagit ikapp värre underlägen än detta och allt fokus låg nu på den sista deltävlingen i Frankrike, berättar Morgan Jernfast.

Under lördagens kvalificering satte Morgan den snabbaste tiden vilket innebar första startposition inför racet. Efter en ren start utan några incidenter och med en stark insats under racet behöll Morgan ledningen till målflagg. I och med denna vinst såg chanserna goda ut inför söndagens race och det mest kritiska var att Morgan kom i mål som femma eller högre för att kunna ta hem titeln!

– Inför det sista racet var det mycket strategiskt tänk. Även om man som racerförare alltid vill vinna var det i ett sådant läge onödigt att ta stora risker som skulle kunna kosta mig titeln, säger Morgan.

Det gick vägen och Morgan placerade sig på en andra plats i det sista heatet vilket säkrade 2018-års VM-titel. Medaljen för mästerskapet har han nu mottagit men i februari väntar en gala i Monaco där troféerna till samtliga världsmästare inom båtracing delas ut.

Morgan fortsätter:

– Jag har inte lyckats smälta detta ännu. Stort tack till mitt team som gjort det här möjligt. Äntligen har allt slit gett utdelning! Nu börjar arbetet med att hitta fler sponsorer inför säsongen 2019.

När Morgan inte tävlar studerar han juridik på Uppsala universitet. Han har tidigare berättat att det ibland kan bli lite hektiskt att kombinera sin sport med studierna men att det i slutändan är värt det.

 

2018 UIM F4 Världsmästerskap

Guld – Morgan Jernfast SWE -98 poäng

Silver – Nikita Lijcs LAT – 91 poäng

Brons – Tuukka Lehtonen FIN – 83 poäng

4) Ben Jelf GBR – 72 poäng

5) Quentin Dailly FRA – 69 poäng

6) Paulius Stainys LTU – 52 poäng