5 oktober, 2018

Furstlig glans över eldriven Greenline i Monaco

Prins Albert of Monaco gav furstlig glans över eldrivna Greenline NEO eDrive vid den nyligen avslutade Monaco Yacht Show. Den 11 m långa elbåten kan utrustas med två stycken 80 hk Torqeedo Deep Blue elektriska utombordare.

Båten finns i två versioner. Dels en med två stycken konventionella bensinutombordare à 300 hk, dels de två stora elutombordarna. De senare är kopplade till två 30,5 kWh (totalt 61 kWh) Litiumjonbatterier. Det ger en räckvidd på 40 Nm vid 6 knop marschfart. Med full ”elgas” når NEO eDrive max 16 knop med 20 Nm räckvidd.

Den nya Greenline elbåten fick särskilt stor uppmärksamhet i Monaco tack vare Prins Albert. På den prestigefyllda yachtmässan visas några av världens finaste och mest exklusiva yachter. Ägarna till dessa vill ofta ha en riktigt fin ”chasebåt”, det vill säga en båt att glida omkring med eller hämta gäster vid kajen.

I de här sammanhangen passar en elbåt ypperligt. Greenline eDrive är elegant formgiven och stämmer väl in i sammanhanget när allt fler vill ha eleganta båtar med något extra. Priset är knappast någon fråga, snarare är det bra med en dyr båt att skryta med.

Prince Albert är en känd ambassadör för ren miljö. Han körde själv elbil till altaret när han gifte sig för sju år sedan och är en av dem som har introducerat Formula E i Monaco.

För Greenline Yachts var det här evenemanget även världspremiär för NEO eDrive. Det var den första seriebyggda båten som visades på Monaco Yacht Show.

NEO eDrive är utrustad med två 80 hk Torqeedo Deep Blue utombordsmotorer och två 30,5 kWh BMW i3 högprestanda batterier. Räckvidden anges till 40 Nm vid 6 knop marschfart. Med full gas når NEO eDrive max 16 knop med 20 Nm räckvidd.

Den som vill vara säker på att kunna köra snabbare och längre kan i stället välja Greenline NEO som når över 40 knop. Den utrustas med max två bensinutombordare à 300 hk. Marschfarten anges till 36 knop medan toppfarten blir 42 knop.

NEO har designats helt och hållet i samarbete med J&J Design. Båten finns i tre standardversioner: Coupe, Hard Top och Open. Open och Hard Top delar samma däckslösning med en generös social yta både i aktern och föröver medan Coupe har en med tak skyddad del (”salong”) med 360 sikt.

 

Tekniska fakta

Längd:         10,99 m (36’05’’)

Bredd:          4,49 m (14’8’’)

Djup:            0,85 m (2’4’’)

Vikt:              4 600 kg

Kojer:            2

CE-klass:     B

Design:        J&J Design

Info:              https://greenlinehybrid-scandinavia.com/