Så skyddar du din båt i vinter

Nu är det hög tid att ta upp båten för säsongen. Den kommande helgen är intensiv för alla som ska torrsätta sin båt inför kommande kallare tider.

Pressrelease:

Försäkringsbolaget If ger sina bästa tips för du förvarar båten säkert från både höststormar och tjuvar i vinter.

Förvara båten på en plats där många människor rör sig. Ordna helst med bevakning där du har båten förvarad. När du pallar båten är det viktigt att se till att den hamnar i balans och att vikten är jämt fördelad.

– Båten ska inte kunna flyttas av väder och vind, eller kunna rasa efter att marken under båtbockar och stöttor flyttas på grund av regn eller snösmältning, säger Arvid Böhm, båtexpert på If.

Därefter är det dags att gå igenom och tvätta båten både in- och utvändigt, så undviker du mögelangrepp och det blir lättare att vaxa båten på våren.

– Det man gör på hösten har man igen när våren kommer, tipsar Arvid Böhm.

Har du en toalett ombord är det en god idé att frostskydda den med spolarvätska.  Se också till att alla genomföringar i skrovet är helöppna så att det inte kan fastna vatten i dem som orsakar sprängskador.

Därefter är det dags att ta hand om motorn (se faktaruta nedan). Montera alltid av den om det är möjligt, och lås in den. Den här perioden av året råder högsäsong för båtmotorstölder, säger Arvid Böhm.

– De flesta båtmotorer stjäls strax före eller efter båtsäsongens slut. En utombordsmotor ska vara fastlås eller fastmonterad på godkänt sätt för att båtförsäkringen ska gälla fullt ut.

När du sagt godnatt till båten är det dags att täcka den med presenningar eller annat skydd för vind och nederbörd. Men undvik att fästa presenningar i båtstöttorna, då de kan ryckas loss i höststormarna, med katastrofala följder.

– Ett gott tips är att istället binda dem i sandfyllda dunkar som ger mjukare rörelser i presenningen. Tänkt också på att det måste finnas ventilation när du täcker båten, så att det inte blir mögelangrepp.

Båtmotorn

En inombordsmotor ska tappas av eller så kör du igenom kylsystemet med frostskyddsvätska när du lägger upp båten. En frostskadad inombordsmotor kostar från 50 000 kronor att reparera.

Ta loss impellern och förvarar den i en plastpåse till nästa båtsäsong. Då håller den längre.

Även en utombordare ska köras igenom med färskvatten och förvaras så att vatten inte blir stående i motorn.

Om möjligt – förvara gärna utombordsmotorn och annan utrustning inlåst när båten står på vinterförvaring. Om motorn sitter kvar under förvaring på land eller vid vinterförvaring i vattnet och blir stulen gäller båtförsäkringen med 5 000 kr extra i självrisk.

För att minska risken att utombordsmotorn stjäls kan du be ett båtföretag förvara den. De kan då även serva motorn inför kommande säsong.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*