13 november, 2018

GDPR i båtlivet

Den nya dataskyddsförordningen – GDPR (General Data Protection Regulation) – gäller för organisationer som behandlar personuppgifter, till exempel båtklubbar.

Svenska Båtunionen (SBU) ser som uppgift att hjälpa båtförbund och båtklubbar i deras arbete med GDPR. Det handlar om utbildning och information om hur man anpassar sig till reglerna och hur man skall behandla personuppgifter i sitt dagliga arbete. Det kan bli kostsamt att göra fel, brott mot GDPR kan rendera dryga böter.

Värmlands Båtförbund bjöd in sina medlemsklubbar samt klubbar i angränsande båtförbund till GDPR-kväll i Karlstads Segelsällskaps fina klubbhus. 24 personer från ett drygt tiotal klubbar slöt upp en onsdagskväll i november.

– En intressant och lärorik kväll, säger Per Edberg medlem i Karlstads Segelsällskap och ledamot i Värmlands Båtförbund.

Andra kommentarer som hörs i eftersnacket var ”det var välbehövligt” och ”bra att få det uppspaltat”.

SBU erbjuder en tre timmar lång utbildning i föreläsningsform. I skrivande stund har tre sådana utbildningar genomförts i Lidingö, Motala och Karlstad. Fler tillfällen är redan bokade, se kalendern på www.båtunionen.se för aktuell information om när och var du kan delta.

Text: Patrik Lindqvist