16 november, 2018

Svensk elutombordare på 450 hk

Nu finns det en elutombordare på hela 450 hk. Svenska GreenStar Marine lanserade jättemotorn, som endast väger 200 kg, på METSTRADE i Amsterdam den här veckan.

GreenStar Marine är främst kända för sina mindre elmotorer och system för bland annat segelbåtar. Företaget har kompletta drivlinor för dem som vill ersätta sin gamla diesel med eldrift upp till 35 hk.

På Marstrand Boat Show i augusti lanserades en utombordare konverterats till eldrift med en traditionell rigg från ett annat fabrikat. Bensinmotorn hade bytts ut mot en elmotor på 140 kW (200 hk). Därmed får motorn även ett mycket högt vridmoment, vilket är typiskt för alla elmotorer.

Den nya motorn är begränsad till 330 kW (cirka 450 hk) effekt, men det finns mer att hämta i den. Den stora begränsningen är som ofta drevet, som inte är byggt för de höga belastningarna. På den här motorn används ett Bravo 3-drev.

– Vi räknar med säljstart hösten 2019, säger Oscar Théen, teknisk chef på GreenStar Marine med kontor i Göteborg och tillverkning i Sverige.

Några uppgifter om räckvidd och laddningstider har vi inte fått än. Priset blir cirka 1 000 kr per hk för själva motorn medan batteripriset varierar mycket i förhållande till hur stor batteribank som kunderna väljer. Den motor som visades på Marstrandsmässan hade ett batteripack som kostade cirka 500 000 kr…

Användarna kommer att kunna övervaka drift, batteri med mera i ett system som utvecklas av GreenStar Marine. Det gör att de även kan få uppgraderingar och lösa problem på ett enklare sätt. Även laddningen kommer självklar t att kunna övervakas elektroniskt.

Alla system från GreenStar Marine levereras med moderna Litiumjonbatterier i uppsättningar med 24–96 V för inombordare och 400 V för utombordare.

www.greenstarmarine.se