20 november, 2018

Italiensk solbåt med inombordare

Medan USA-tillverkarna går allt mer mot utombordsmotorer väljer italienska Invictus inombordare. Denna vackert-väder-båt har allt som behövs för en tur i solskenet.

Invictus CX250 är en väl tilltagen badbåt på knappt 8 m. Den är dock godkänd för åtta personer ombord och de snygga linjerna kommer från yachtdesignern Christian Grande.

Båten drivs med drev och ska toppa 36 knop medan marschfarten är mer beskedliga 25 knop. Med en längd på 7,75 m placerar den sig storleksmässigt mellan två andra modeller från Invictus, CX240 och CX280.

Liksom övriga modeller i CX-serien från den här båtbyggaren har varvet satsat på hög komfort på ett litet utrymme. Att båten är försedd med drev och ett vasst skrov samt en rejäl badplattform är några av fördelarna. Det sistnämnda är skönt för den som vill kunna sola, men underlättar även ombordstigning och ankring.

I sittbrunnen finns en L-formad soffa, som även kan användas som solutrymme. Föraren har säten där det är enklast att stå upp och köra, något som dock kan bli rätt tröttsamt i stora skärgårdar…

Under däck finns ett öppet utrymme med tvättmöjligheter och vattentoalett.

Som standard är båten försedd med Volvo Penta V6 bensininombordare på 250 hk. Toppfarten är då drygt 36 knop medan marschfarten anges till 25 knop.

Designern Cristian Grande samarbetar med DesignWorks studios, vilket ger Invictus en liten egen stil med drag från yachtindustrins fantasifulla båtar. Det syns även i detaljer och materialval ombord, något som skiljer sig radikalt från skandinaviska båtar som är mer praktiska och oömma.

 

Tekniska fakta

Längd:         7,75 m

Bredd:          2,45 m

Vikt:              2 500 kg

Personer:    8

Motor:           Volvo Penta V6 240 hk eller MerCruiser V6 250

Toppfart:      36 knop

Marschfart:  25 knop

Bränsle:       270 liter

Vatten:         50 liter

Design:        Christian Grande

Info:              www.invictusyacht.com