21 november, 2018

45 fots flaggskepp för 75 knop

Omega 45 heter grekiska Technohulls nya flaggskepp med fartprestanda på över 75 knop. Världspremiären för den 13,8 m långa RIB-båten sker på Miami International Boat Show i februari 2019.

Technohull är välkända för sina robusta och fräcka RIB-båtar. Med Omega 45 visar de att det går att bygga en riktigt stor och snygg båt. Med den här modellen, som får världspremiär på Miami International Boat Show 14–19 februari 2019, säger det grekiska varvet att de vill få fram det DNA som funnits i företagets båtproduktion sedan starten 2005.

Båtarna från Technohull är så stabilt och säkert byggda att de är mycket mångsidiga. De passar som tenders till större yachter likaväl som för familjeutflykter. En av förklaringarna är däckslayouten, som går att kundanpassa i stor utsträckning.

Omega 45 byggs med CNC-styrda fräsar för att ta fram formar till skrov och däck samt rejäla punktförstärkningar där så behövs. Technohulls egen patenterade skrovteknik heter DynaStream, en teknik som används i Omega 45.

Båten har en kolfiberpulpet framför föraren med plats för navigatorer och motorinstrument. En liten hardtop stoppar fartvinden och skyddar mot sol eller regn. Totalt fyra säten, två vid förarplatsen och två bakom, har gedigna stötdämpare.

Under däck finns en rymlig kabin med badrum.

Motorvalet är antingen inombordare eller utombordare, upp till 4×400 hk. Båten finns som standard med 3×300 hk eller 3×350 hk. Med maximala 1 600 hk på akterspegeln anges toppfarten till över 75 knop medan en lämplig marschhastighet är knappt 50 knop.

Bland inombordaralternativen finns flera lösningar med bensin- eller dieselmotorer med sterndrive eller ytskärande drev.

 

Tekniska fakta

Längd:         13,8 m

Bredd:          3,5 m

Vikt:              5 200 kg

Bränsle:       1 100 liter

Vatten:         120 liter

Motorer:       max 4×400 hk

Info:              https://www.technohull.com/