23 november, 2018

Åter till rötterna för Grand Banks

Grand Banks söker sig tillbaka till sina rötter från starten 1956 med sin senaste modell. Den helt nya Grand Banks 52 sjösätts till nästa sommar med svenska motorer.

Få motorbåtar är så nära förknippade med långfärdskonceptet som Grand Banks. Båtarna är designade i bästa USA-stil, men byggs i Singapore.

Den nya 52-fotaren, som sjösätts sommaren 2019, har ett traditionellt fullt skrov och hög boendekomfort i antingen två eller tre kabiner beroende på ägarens önskemål. Modellen lanseras efter nyintroduktionerna av Grand Banks 60 och GB60 Skylounge.

Båtföretaget är noga med att understryka att båtarna har lätta och robusta men effektiva skrov. Interiören är modernt designad på ett välkomnande sätt.

Även byggtekniken är modern med vakuuminjicering under byggnationen av skroven. Liksom i den nyligen lanserade 60-fotaren har producenten byggt hela överbyggnaden i kolfiber för att få en lätt och stark överbyggnad samt en låg tyngdpunkt. Även däcket är byggt med kolfiber för styrkans och tyngdpunktens skull. För att ytterligare styva upp och isolera båten används även PVC-skum och SAN Corecell tillsammans med kolfiber, vinylester och epoxy för att skapa en riktigt stabil men lätt båt.

Resultatet är ett skrov som lämnar minimalt med svallvågor och går smidigt genom hela varvtalsregistret, oavsett om farten är 10 eller 30 knop.

Standardmotorerna i GB52 blir två stycken 725 hk Volvo Penta D11 med axeldrift. Driften är vald med tanke på lång driftstid och minimalt servicebehov.

Grand Banks uppger att räckvidden är cirka 1 000 Nm vid 10 knop. Den som vill köra snabbare kan hålla 28 knop som marschfart med 70 procent belastning på motorerna.

Båten kommer som sagt med valbart två eller tre kabiner. Hela inredningen är klassiskt byggd med fin teak. Pentryt är placerat på babordssidan och hela båten försedd med gott om ljusinsläpp.

 

Tekniska fakta

Längd:         18,1 m

Bredd:          5,33 m

Djup:            0,94 m

Bränsle:       3 400 liter

Vatten:         1 100 liter

Hålltank:      352 liter

Motorer:       2x 725 hk Volvo Penta D11 axeldrift

Info:              https://grandbanks.com/