5 december, 2018

X Shore tuff tender med eldrift

Den svenska elbåten X Shore presenteras som en tuff yachttender på den franska marknaden. Båten finns med på den störa båtmässan i Paris som öppnar till helgen.

X Shore visades på den svenska båtmässan Allt för sjön i våras. Det är en imponerade konstruktion baserad på framdrift från Torqeedo.

Entreprenören Konrad Bergström har i samarbete med Hans Bergström, Jeppe Cavallie, Glenn Karlsson från Seamaster och designbyrån Norra Norr tagit fram denna elektriskt framdrivna båt i modern design. Den första båten, som visades på Allt för sjön, hade en del att önska vad gäller detaljfinish, men konceptet är mycket intressant.

– Teamet bakom X Shore har med friska ögon designat en tuff och elegant superyacht tender, säger Christoph Ballin, vd för Torqeedo.

– En eldriven tender erbjuder många fördelar för yachtägaren, inklusive minimalt underhåll och service. Dessutom slipper man hålla på med olika bränslen ombord.

X Shore eElectric 8000 Smögen Edition har ett avancerat drivsystem, med dubbla inombordsmotorer och dubbla batterier. Vardera motor, Torqeedo Deep Blue 80i 1800, levererar 80 hk, tillräckligt för hastigheter över 25 knop. Batterierna är tillverkade av BMW och har ett avancerat vattenkylningssystem som ger längre livslängd och maximal prestanda. Räckvidden för X Shore eElectric 8000 Smögen Edition är upp till 80 Nm (148 km) vid tio knop.

– Vi vill att ägaren till X Shore eElectric 8000 Smögen Edition ska njuta lika mycket av den tysta resan som målet, utan att störa djurliv och våra känsliga farvatten. Det är en magisk känsla att glida fram över vattnet och bara höra vinden och ljudet av fören som klyver vågorna, säger Marcus von Euler, chefdesigner på Norra Norr.

Bilder: Ricardo Pinto m fl.

 

Tekniska fakta

Längd:         8 m

Bredd:          2,60 m

Vikt:              2 200 kg

Djup:            80 cm

Maxlast:       2 500 kg

Laddning:    9 timmar vid 360V (kan även laddas med två vanliga 220V kontakter på 9 timmar)

Motor:           2 x Torqeedo Deep Blue 80i 1800

Batteri:         2 x BMW i3 high voltage battery

Toppfart:      +25 knop

Räckvidd:    80 Nm vid 10 knop. 40 Nm vid 25 knop

Pris:              3 Mkr

Info:              www.xshore.co