11 december, 2018

​Tidig julklapp för Sundsvalls frivilliga sjöräddare

Sjöräddningssällskapet har mottagit en donation på 300.000 kronor från Odd Fellow. För pengarna får stationen i Sundsvall nu en Rescuerunner, en specialutvecklad vattenskoter för sjöräddning.

Det är Odd Fellows Brödraloge nr 11 Frans Michael Franzén i Sundsvall som donerat pengarna.

– Välgörenhet en viktig del av det vi gör. Men det är inte alltid vi kan dela ut såhär stora belopp, det brukar dröja tre till fem år mellan dessa tillfällen. Det känns bra att vi kan ge till något som är till stor nytta för samhället och allmänhetens säkerhet, säger Lennart Sidenå, övermästare för logen.

Tillsammans med några tidigare gåvor till räddningsstation (RS) Sundsvall, gör pengarna att Sjöräddningssällskapet kunnat bygga en Rescuerunner. Det är en 3,6 meter lång typ av vattenskoter. Två stora fördelar är att den tar sig fram på nästan alla vatten och är lätt att förflytta även på land. Det gör att Rescuerunnern kompletterar Sundsvallstationens nuvarande båtar väl. För närvarande har stationen en öppen åttametersbåt och en täckt tolvmetersbåt stationerade på Alnö.

–Med Rescuerunnern blir vi mycket mer mobila. Den gör att vi kan vara med och söka efter försvunna personer i till exempel Indalsälven och Ljungan, eller på någon av vårt områdes alla insjöar, säger Tobias Andersson, stationsansvarig för RS Sundsvall.

Rescuerunnern, som är den 64:e i sitt slag, är nybyggd och finns redan på plats i Sundsvall. Inom kort ska den kompletteras med ett släp. Sedan väntar intrimning och utbildning för stationens frivilliga sjöräddare. Till våren ska enheten kunna användas skarpt. Då kommer också båten att få sitt namn.

Källa: SSRS.

Bild: Tobias Andersson, stationsansvarig RS Sundsvall (t. v.) tackar Lennart Sidenå, övermästare för Odd Fellows Brödraloge nr 11 Frans Michael Franzén.