Optimistjolle av plastskräp från havet

En Optimistjolle byggd av plastskräp från havet håller på att ta form. Skräpet har samlats in längs den svenska kusten under året och på Chalmers byggs de unika jollarna.

– Det bästa vore egentligen om jollen aldrig hade kunnat byggas. Visst är det bra om plasten som finns i havet kan tas tillvara och användas som den resurs den är. Men lösningen på problemet med plast i havet är inte att städa utan att stoppa tillförseln. Det är det vi vill att jollarna ska symbolisera, säger Sharon Emanuel, projektledare på Håll Sverige Rent.

Plastskräp i havet är ett av våra största miljöproblem. Det mesta av skräpet kommer från land och har förts ut till havet med vindar och vattendrag. En del av skräpet kommer tillbaka till våra kuster med strömmar och vågor. Under våren och sommaren har frivilliga plockat skräp utmed den svenska kusten. En del av den hårdplast som plockats används sedan för att bygga Optimistjollarna.

Plastskräpet har sorterats, malts ner, kapslats in och härdats med epoxi. Bygget sker inom projektet ”Optimist för havet”, som drivs av organisationerna Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet med finansiering av Postkodlotteriet. Totalt ska fem jollar byggas, dessa ska sedan användas i olika aktiviteter och utbildningar för att öka kunskapen om problemet med plasten i havet.

– Under 2019 drar vi igång aktiviteter och utbildningar i alla våra klubbar och seglarskolor. Då blir optimistjollarna en viktig symbol för Optimist för havet och att vi alla kan bidra till att lösa problemet med plaster i haven, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör och sportchef på Svenska Seglarförbundet.

För att underlätta skräpplockningen och insamlingen av plast har fyra av SSRS i extra utsatta områden fokuserat på att sprida information och att samla in skräp, bland annat med hjälp av optimerade miljöräddningssläp.

– Det känns viktigt att bidra till att minska nedskräpningen av våra hav. Genom projektet kan vi sprida kunskap och engagemang, och på sätt minska tillförseln av skräp till havet, säger Jessica Nauckhoff, projektledare på Sjöräddningssällskapet.

Cirka 30 m3 hårdplast har samlats in av frivilliga personer under våren och sommaren 2018 längs den svenska kusten. Sjöräddningssällskapet har optimerat fyra miljöräddningssläp för att underlätta insamlingen av skräpet.

Bygget sker på SSPA Sweden AB av Christian Finnsgård, forskningschef, och John McVeigh, båtbyggare och seglare samt Giada Lo Re, docent vid Chalmers Tekniska Högskola.

Bildtext:

Med återvunnet plastskräp från havet byggs nya Optimistjollar. Foto: Stefan Rahm.

Artikelbild: En jolle av återvunnet plastskräp från havet i vardande. Foto: Anders Mikaelsson SSPA.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*