Tillbaka efter jobb på sjukhusfartyg i Guinea

Färjerederiet Stena Line har under flera år stöttat den internationella välgörenhetsorganisationen Mercy Ships på olika sätt. Under förra året startade ett volontärsprogram för anställda, som ville åka till sjukhusfartyget Africa Mercy och jobba ombord som volontärer. Innan jul kom Maria Ekstrand hem efter att ha tjänstgjort sedan i juni på fartyget som är beläget i Conakry, Guinea. Här ligger sjukhusfartyget förtöjt under tio månader och erbjuder gratis livsavgörande sjukvård till det guineanska folket.

Maria Ekstrand arbetar till vardags som försteman i restaurangen ombord på Stena Jutlantica. I slutet av juni kom hon till Africa Mercy när fartyget låg i Las Palmas för varvsunderhåll och under augusti var hon med ombord när sjukhusfartyget anlände till Guinea. Så här sammanfattar hon sin tid på fartyget:

– Det var en fantastisk upplevelse. Innan jag skulle åka var jag väldigt nervös och undrade vad jag gett mig in på, men sedan slutade det med att jag förlängde min vistelse från elva till 22 veckor. Jag hade länge tänkt att jag skulle vilja göra något liknande, men det hade inte blivit av. Nu blev möjligheten att få åka till Africa Mercy ett ypperligt tillfälle. Jag har fått vänner för livet, fått ta del av många olika kulturer och faktiskt också fått ett ökat självförtroende inom mitt eget yrke, min kunskap inom matservering uppskattades och togs till vara. Jag fick vara med och utforma nya rutiner och arbetssätt. Ombord är det tydligt uttryckt att allas insatser är lika viktiga, inte bara sjukvårdare utan restaurangpersonal, kockar, maskinister, städare osv. Jag ser tillbaka på 22 helt otroliga veckor, vill gärna åka tillbaka och rekommenderar alla som har möjlighet att göra detsamma. Det är en upplevelse för livet.

Samarbete med Mercy Ships är Stena Lines viktigaste initiativ inom social hållbarhet. Volontärprogrammet är en central del och alla anställda i rederiets åtta regioner har möjlighet att delta för att sprida den unika kunskap och kompetens de har. Enligt Mercy Ships värderingar arbetar volontärerna oavlönat, men Stena Line garanterar tjänstledigt och står dessutom för resa tur och retur sjukhusfartyget samt alla vaccinationer som krävs.

– Vi är otroligt glada över Stena Lines initiativ att låta sina anställda få möjlighet att volontärarbeta på Africa Mercy och vi är tacksamma över de strålade insatser som Maria har gjort ombord. Vi vet att det är en stor upplevelse att på olika sätt medverka till att hjälpa utsatta människor till ett bättre liv. Det är inte bara välgörande för dem som får ta emot hjälpen utan också för dem som får bidra. Vi hoppas att fler vill vara med och stötta vår verksamhet som volontärer, säger Tomas Fransson, Sverigechef Mercy Ships.

Mercy Ships planerar att genomföra 2 000–2 500 operationer ombord och behandla över 8 000 patienter vid den landbaserade tandläkarkliniken, samt utbilda lokal sjukvårdspersonal. Det är fjärde gången Mercy Ships är i Conakry Guinea och verksamheten bedrivs med hjälp av volontärer från hela världen.

Mercy Ships äger och driver världens största civila sjukhusfartyg, Africa Mercy, och erbjuder gratis sjukvård till de fattigaste människorna i världen, samt bistår nationer att bygga upp sin egen sjukvårdvårskapacitet och hållbar utveckling genom utbildning. Ombord erbjuds operationer, tandvård och kvalificerad sjukvård som förvandlar en människas liv från onödigt lidande till hälsa och hopp. Mercy Ships har besökt nära 600 hamnar i fler än 70 länder och hjälpt över 2,5 miljoner människor.

www.mercyships.se

Bildtexter:

Artikelbild: Maria Ekstrand med kollegor ombord på Africa Mercy. Foto: Susanna Domeij.

Maria Ekstrand. Foto: Mercy Ships.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*