29 januari, 2019

Heta nyheter på Båtmässan Göteborg

Det blir en rejäl dos nyheter på 60-årsjubilerande Båtmässan Göteborg, 2–10 februari. Mässan firar 60 år med 60 kr entré måndag – onsdag under de särskilda Jubileumsdagarna.

Båtmässan har en tradition med många nyheter, men årets upplaga verkar bli hetare än på länge. Vad sägs om världspremiärer från Nimbus, Askeladden, Uttern och Yamarin samt en helt ny båtfamilj från Järnbröderna i Göteborg?

Nimbus har redan haft världspremiär för sitt nya flaggskepp T11 i Düsseldorf, men de övriga premiärerna är helt färska. IRON från Järnbröderna är extra intressant med sina båtar i en mycket intressant storleksklass. Det är ett hybridkoncept mellan traditionella öppna motorbåtar av plast och RIB-båtar.

Även Askeladdens nya P79 Weekend verkar mycket intressant med ett nytt skrov och många smarta lösningar ombord.

Båtmässan bjuder också på ett digert program med allt från segling till miljö plus aktiviteter för yngre besökare. Barnen kan gå på skattjakt eller bli båtbyggare för en dag tillsammans med Hugo. Barn och ungdomar till och med 16 år har fri entré varje dag under Båtmässan i sällskap av vuxen.

Läs mer om Båtmässan scenprogram: https://batmassan.se/scenprogram/

 

”Delningstrenden har nått båtfolket”

Enligt en ny undersökning från Båtmässan har delningsekonomin även nått båtfolket på allvar. Redan förra året fanns flera utställare, bland annat Skipperi, med och visade vilka möjligheter det finns genom att dela sin båt.

– Det finns många som är båtintresserade, men som inte vill äga en egen båt. Vi ser hur delningstrenden växer sig starkare och att dela, hyra eller hyra ut sin båt ligger helt rätt i tiden, säger Jacob Ryder, ansvarig för Båtmässan i Göteborg.

Båtmässans enkät till 1 200 båtägare visar att 36 procent skulle kunna tänka sig att hyra en båt, även om de redan har en egen. Mer tveksamma är de till att själv hyra ut, bara 12 procent är positiva till det.

– Den största anledningen till att man skulle vilja hyra ut sin båt är för att tjäna pengar. Men samtidigt uppger var femte båtägare i undersökningen att det skulle vara för att båten ska utnyttjas mer eller för att man faktiskt vill att fler ska få njuta av den, säger Jacob Ryder.

Båtägare är också positiva till att äga båt gemensamt – hela 20 procent lockas av att vara delägare i en båt utomlands och 14 procent skulle kunna tänka sig ett delägarskap i en båt i Sverige. Även intresset för begagnade båtar är stort – 42 procent ser det som ett alternativ.

– Idag är det många som vill hyra båt av privatpersoner – allt från familjer och kompisgäng som vill ut på sjön under semestern, till företag och bröllop som söker en dagsupplevelse, säger Roy Frijters, grundare till Skipperi, som erbjuder en förmedlingssajt liknande AirBnb – fast för båtar.

Trenden är redan stor i länder som USA, Frankrike och Australien. I Sverige är det relativt nytt och Skipperi var först ut när de lanserade sin förmedlingssajt förra året i Sverige och året innan i Finland.

Bildtexter:

Nimbus T11 T-Top hade världspremiär på Boot Düsseldorf och kommer direkt därifrån till Båtmässan i Göteborg. Detta är Göteborgsföretagets nya flaggskepp i sin nya båtserie. T11 är en 12,5 meter lång walk around för upp till tolv personer.

Världspremiär för det nya svenska båtmärket IRON från Göteborg. Det är bröderna Lars och Henrik Peterson (”Ironbrothers”) har tagit fram en helt ny båtserie i samarbete med Mannerfelt Design Team.

Världspremiär för kabinbåten P79 Weekend från Askeladden. Båten har ett nytt och modernt skrov med två steg, integrerat motorfäste och djupare V-botten.

Premiär för Uttern T53, som är en uppföljare till T51. Med en motor på max på 115 hk kan den ta med upp till sex personer.

Världspremiär för nya Yamarin 46 Side Console, den tredje nyheten i Yamarins modellsortimentet för 2019.