11 januari, 2019

Öppen version av elegant glidare

Nu kommer en öppen version av en riktigt elegant jänkebåt. Palm Beach GT50 Open får resurser för max 40 knop med en marschfart på 35 knop.

Nya GT50 Open får sin världspremiär på 2019 Miami Yacht Show i februari. Båten kännetecknas, liksom sina syskon, av att blanda moderna och klassiska linjer och material på ett mycket snyggt sätt.

Föregångaren, Palm Beach GT 50, hade premiär på Fort Lauderdale International Boat Show i november. Det är en stabilt byggd båt god för över 40 knop med en ekonomisk marschfart på 30–35 knop. Vid en fart på 35 knop anges bränsleförbrukningen till 151 liter diesel per timme, vilket får anses lågt för en 16,4 m lång båt på 13 ton.

GT50 påminner i mångt och mycket om sin föregångare, men får en mycket mer öppen planlösning. Särskilt båtägare i soligare delar av världen och även i Skandinavien – om vi får fler somrar som den vi upplevde 2018 – lär vara förtjusta över den nya modellen.

Ombord finns bland annat en L-formad sittgrupp med matbord. Föröver finns förarplats med två sittplatser om styrbord medan ytterligare två passagerarstolar finns på babords sida. En vindruta i kolfiber omsluter hela förar- och passagerarplatsen.

Hela båten är byggd med mycket kolfiber i allt från skrov till däck för att få ner vikten och för att skapa en låg tyngdpunkt. Skrovet är helt byggt med injicering med vinylester och e-glas medan däck och överbyggnad är i 100 procent kolfiber.

Produktionen av GT60 är i full gång. Den båten beräknas få en toppfart på cirka 50 knop och världspremiär i september 2019. Därefter lanseras en ännu större modell, GT70.

 

Tekniska fakta

Längd:                                   16,4 m

Bredd:                                    4,5 m

Djup:                                      0,93 m

Vikt:                                        13 000 kg

Bränsle:                                1 500 liter

Vatten:                                   500 liter

Hålltank:                               230 liter

Toppfart:                                42 knop

Marschfart:                           35 knop

Bränsleförbrukning:            151 lit/h vid 35 knop

Personer:                              4

Motorer:                                 2xVolvo Penta IPS800S

Info:                                       www.palmbeachmotoryachts.com