24 januari, 2019

Världspremiär för IRON på Båtmässan i Göteborg

Båtmässan i Göteborg bjuder alltid på premiärer. I år blir det världspremiär för IRON, ett helt nytt, svenskt båtmärke från Göteborg.

Pressmeddelande:

Bröderna Lars och Henrik Peterson, kända som Ironbrothers, har byggt upp världens största återförsäljare av RIB-båtar med varumärket BRIG. De såg en lucka mellan RIB:ar och traditionella plast- och aluminiumbåtar och skapade därför ett eget båtmärke.

För att ta visionen från idé till verklighet anlitades svenska Mannerfelt Design Team i Täby, som är mycket välkända inom skrov och båtdesign.

Genom att kombinera RIB-båtens sjöegenskaper, mjuka gång och tubens fenderfunktion med plast- och aluminiumbåtars stora inner- och förvaringsutrymmen, är Iron Boats ett unikt koncept.

Båtarnas höga stäv ger torr gång och de låga skrovsidorna sparar vikt, vilket ger fin balans. Även den centrerade styrkonsolen bidrar till god viktfördelning och rörlighet i båten och en suveränt vindskyddad förarmiljö. Med stora förvaringsutrymmen, vattensportstolpe och lättillgängliga badplattformar erbjuder Iron Boats ett lätt och roligt båtliv.

För prestanda, bränsleekonomi och enkelt handhavande är Iron Boats utrustade med motorer från Evinrude och navigationsutrustning från Garmin.

IRON Boats luftkanalsförsedda fenderprofil dämpar rörelser och resonansljud, vilket bidrar till mjuk och tyst gång. Den sänker också båtarnas tyngdpunkt, vilket bidrar till stabila sjöegenskaper.

När andra båtmärken ofta använder 20–40 unika delar för varje modell, har Iron Boats tre modeller med nio gemensamma moduler. Det gör produktionen kostnadseffektiv och ger IRON Boats en hög kvalitetsnivå som står sig väl, i jämförelse med betydligt dyrare prestandabåtar.

 

Tekniska fakta

IRON 767

Längd:         7,70 m

Bredd:          2,44 m

Vikt:              1 200 kg

Personer:    8

Bränsle:       260 liter

Motor:           200–300 hk

Fart:              40–50 knop

 

IRON 707

Längd:         7,12 m

Bredd:          2,44 m

Vikt:              1 000 kg

Personer:    7

Bränsle:       185 liter

Motor:           150–225 hk

Fart:              40–50 knop

 

IRON 647

Längd:         6,52 m

Bredd:          2,44 m

Vikt:              850 kg

Personer:    6

Bränsle:       160 liter

Motor:           115–200 hk

Fart:              35–50 knop

Info: www.ironboats.se