Underhållsfritt när båtägaren får välja

Var femte båtägare önskar att de bara kunde nyttja sin båt – men låta någon annan ta hand om den. Det visar en undersökning bland drygt 1200 båtägare som Båtmässan låtit göra inför årets mässa, som pågår på Svenska Mässan i Göteborg och går in på sin finalhelg.

– Önskan att slippa underhållsbiten visar den tid vi lever i där mycket pockar på vår uppmärksamhet. De flesta lägger inte mer än 2–3 dagar på att göra i ordning sin båt inför säsongen. Men så många som var fjärde båtägare lägger faktiskt mer än en vecka på just det, säger Jacob Ryder, ansvarig för Båtmässan i Göteborg.

Intresset för att låta en marina eller ett båtvarv ta hand om underhåll och vinterförvaring ökar. Idag uppger var tredje båtägare att de är mer öppna för att lämna över underhållet till någon annan, än de var för bara fem år sedan. Det som hindrar dem är framför allt att tjänsten är för dyr – det uppger varannan båtägare.

– Idag vill man ha det bekvämt och nyttja båten på sjön i allmänhet och i naturhamnar i synnerhet. Vi tycker om att komma ut i naturen, vilket undersökningen bekräftar. Fyra av tio båtägare uppskattar till exempel naturhamnar medan bara 16 procent väljer betalhamnar, säger Jacob.

Inne på Båtmässan råder full aktivitet bland båtar och motorer och i år tar det underhållsfria stor plats på mässan.

– De senaste 2–3 åren har vi sett en stor ökning av aluminiumbåtar på mässgolvet i Göteborg. Det går hand i hand med trenden att vilja nyttja sin båt mer än att fixa med den. Båtar i aluminium är närmast underhållsfria, säger Jacob.

Vill man titta mer på aluminiumbåtar så finns ett brett utbud inne på Båtmässan med bland annat Anytec, Arronet och Husky för att nämna några varumärken

Fotnot: Undersökningen har genomförts i form av en enkät, som skickats ut av Båtmässan och besvarats av drygt 1200 båtägare runt om i landet. Enkäten genomfördes under december 2018.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*