14 februari, 2019

Drönare går på djupet

Drönare som surrar omkring över skog, mark och hustak blir allt vanligare. Men Gladius Mini från Chasing-Innovation lyfter inte 1 mm över marken – den dyker istället. Under vattenytan, ned till 100 m djup och med live-bild till telefon eller surfplatta.

Pressmeddelande:

Något gult och spolformat far fram under vattnet och söker målmedvetet av havsbottnen. När den kommer närmare ytan ser vi att det inte är en exotisk fisk utan den avancerade lilla undervattensdrönaren Gladius Mini, utrustad med videokamera som filmar i högupplöst 4K-video, inbyggda strålkastare och ett batteri som räcker för hela 2 timmars körtid. Den byggs av teknikföretaget Chasing-Innovation, ett varumärke vars produkter Focus Nordic från och med nu kommer att distribuera.

För båtfolk, dykare och fiskare

Gladius Mini är en undervattensdrönare för både nytta och nöje. Med ett dykdjup på 100 m, enkel manövrering och videobild som strömmas i realtid till en smartphone eller surfplatta kan den användas för att utföra inspektioner av båtskrov, varv, hamnar, bryggor, fiskbestånd, havsbottnar eller till och med som hjälp vid undervattensarkeologi och forskning.

Eller varför inte utnyttja den för att hitta en perfekt plats för sportdykning? Håll koll på dina dykkamrater medan du själv stannar ovanför ytan. Gladius Mini är knappt 40 cm lång och har en vikt på endast 2,5 kg, med andra ord är den enkel att bära med sig och förvara. Låt drönaren följa med på din segel- eller motorbåt och upptäck tillsammans med familj och vänner en spännande undervattensvärld utan att ni själva måste ta dykcertifikat.

I tillbehörssortimentet finns också en skräddarsydd ryggsäck för att man enkelt och bekvämt ska kunna transportera drönaren och dess tillbehör.

Smart styrning med AI-teknik

Fem propellrar (två på ovansidan, en under och två baktill), smart programvara med AI-teknik och en intuitiv fjärrkontroll med vanliga joysticks styr Gladius Mini genom vattnet med hög precision. Drönaren har också ett djuplås så att den kan ställas in att hovra stabilt. Det finns dessutom möjlighet att placera den i en bestämd vinkel (upp till +/- 45 grader) så att kameran kan riktas nedåt mot botten eller uppåt mot ett fartygsskrov.

För att kunna leverera en högkvalitativ live-bild ända från 100 meters djup använder Gladius Mini en tålig signalkabel som kopplas till en medföljande WiFi-basstation på ytan. Upp till tre användare (varav en operatör) kan ansluta trådlöst till denna och följa med vad som händer i realtid. Med hjälp av en särskild app från Chasing-Innovation, tillgänglig för både iOS och Android, går det även att dela med sig av upplevelsen till sociala medier!

Digitalkameran i Gladius Mini kan ta 12 megapixel stillbilder och spela in video i hög kvalitet, upp till 4K-upplösning (Ultra HD). Bilder och video sparas på ett 64 GB SD-kort. Två kraftiga LED-lampor med en belysningsstyrka på hela 1200 lumen underlättar både navigering och fotografering/filmning i mörka vatten.

Pris 16 795 kr.