14 februari, 2019

Princess superlyxiga ”jätte-SUV” för havet

Princess X95 beskrivs av varvet som en ny och lyxig ”jätte-SUV” för havet. De allra senaste bilderna visar att den nya modellen blir något alldeles extra både på insidan och på utsidan.

X95 lanseras sent 2019 och är alltså redan långt gången i produktion. Designen bär tydliga influenser från det italienska designföretaget Pininfarina, som är känt för sina sportbilar från bland andra Ferrari men även Volvo.

Pininfarina SpA har fått i uppdrag att göra om designen både på in- och utsidan så att X95 lyfter den brittiska båtbyggarens försäljning och varumärke ytterligare inför framtiden. Princess är redan, i konkurrens med Sunseeker, det största motorbåtsvarvet i Storbritannien.

– X95 bryter mot alla traditionella regler för yachtdesign. Den unika och öppna planlösningen har tagits fram i samarbete med Pininfarina. Den ger tio procent större yttre utrymmen och 40 procent ökade innerutrymmen jämfört med hur vi normalt arbetar, säger Antony Sheriff, arbetande styrelseordförande i Princess Yachts med ett förflutet inom bilbranschen.

X95 är den första modellen i Princess Yachts helt nya serie med modellnamnet X Class. Kännetecknen blir stora utrymmen och en design som går att anpassa efter kundernas behov, ungefär som semi custom byggen.

Den första båten som visade att den engelska båttillverkaren var på väg mot ett nytt designspråk var den betydligt mindre R35 performance sports yacht, helt byggd i kolfiber och med en prislapp på cirka 10 Mkr för en 10 m båt. Den modellen var ett resultat av ett samarbete mellan Princess Design Studio, italienska Pininfarina SpA och Ben Ainslie Racing Technologies som stod för mycket av tekniken till den engelska utmaningen i senaste omgången av America’s Cup och även jobbar med bilföretag inom Formel 1. Ett synligt resultat är de justerbara bärplan som finns under skrovet i R35 och som ska ge hög stabilitet även i hastigheter uppåt 60 knop.

Info: www.princessyachts.com