1 mars, 2019

Idag öppnar Allt för sjön – större än någonsin

Båtmässan Allt för Sjön slår upp portarna den 1 mars. I år är mässan större än någonsin i tre stora hallar med en total yta på 52 000 kvm motsvarande 7 hela fotbollsplaner!

En av årets höjdpunkter är storsatsningen på segelbåtar konstruerade av svenska varv, en annan de historiska träbåtarna i Classic Boat Show. Och så är förra årets succé Water Park tillbaka i egen hall med actionsport som wakeboard inomhus. Dessutom de senaste nyheterna och trenderna inom båtliv.

Allt för Sjön är Sveriges största båtmässa och årets program är mer fullmatat än någonsin, så alla båtentusiaster har mycket att se fram emot!

– I år har vi en fantastisk exposé av segelbåtar. Det var många år sedan vi hade så många svenska varv på plats, som konstruerar och bygger segelbåtar, säger Hanse Thorslund, Allt för sjöns projektchef.

Ett exempel är Rosättra varv som inte ställt ut på Allt för sjön sedan 70-talet som nu är tillbaka och visar upp varvets största båt Linjett 43, samt presenterar en högteknologisk 50-fotare som byggs på varvet.

Hallberg-Rassy tillverkar svenskbyggda lyxsegelbåtar och visar upp mässans hittills största serietillverkade segelbåt som är 18 m lång. Arcona, som vann European boat of the year, kommer med sin 435 och 380 samt Najad 395. Organisationer som KSSS och Svenska Kryssarklubben är på plats och seglarna kan se fram emot ett fullmatat seminarieprogram på ”Sail forum”.

Efterfrågan på charter och andelsägande av segelbåtar växer stadigt och på mässan finns marknadens ledande aktörer representerade. Bland andra Navigare och Dream Yacht.

– Motorbåtarna dominerar förstås mässan och här finns de flesta båtmärken och båtmodeller som marknaden har att erbjuda. På Allt för sjön premiärvisas nyheter inför säsongen 2019 i princip i varje motorbåtsmonter. Det är det som gör Allt för sjön till ”nyheternas båtmässa”, säger Hanse Thorslund.

Bland alla motorbåtspremiärer kan nämnas, Iron 647, High Coast 9, Anytec A30, Fairline 43, Nimbus W11, AMT190. Största motorbåten på mässan är Targa 46 från Finland. Årets finska satsning på Allt för sjön är monumental med hela 2 700 m2 monteryta där 23 välkända varumärken är representerade. Sverige är den finska båtindustrins enskilt största exportmarknad.

Fartfrälsta har tre monsterbåtar att beskåda, varav en, Outerlimit 44 är god för 125 knop.

Tillbehörshallen, som är Nordens största, är fullmatad med de senaste produkterna och tjänsterna för båt och båtliv 2019. Elektronik och navigation utvecklas kontinuerligt, liksom miljöanpassade kemiska produkter.

På Marina scenen hålls föredrag från sjöräddning, polisen, marinen med flera – spännande och lärorikt för allt båtfolk.

Området Water Park har vattensport i tre olika bassänger. I den stora, 40 meter långa, bassängen kan besökarna testa wakeboard och SUP. I skimboard-bassängen kan alla som vill prova på skimboard, och i modellbåts-bassängen tävlas det med radiostyrda segelbåtar.

Wakeboard är en av de snabbast växande vattensporterna, och två av sportens stjärnor, Melanie Staaf och Albin Randow, finns på plats för att lära ut hur man åker och visa sina imponerande tricks.

Heleneborgs Båtklubb och Pålsundet till Classic Boatshow

Heleneborgs Båtklubb firar 100 år och tar med sig båthistoria – i full skala – till Classic Boat Show. Pålsundet är den idylliska kanalen mellan Södermalm och Långholmen i Stockholm, och där finns Heleneborgs Båtklubb som har Sveriges och kanske världens största samling av veteranbåtar. En del av Pålsundet återskapas inomhus på Allt för Sjön – vid en drygt 60 meter lång brygga visas ett 20-tal av klubbens klassiska båtar. Ivar Kreugers mahognyblänkande motoryacht Loris är också på plats.

Seglarlegendaren ”Mr America’s Cup” Dennis Conner

Årets hedersgäst på Allt för sjön är den amerikanske seglarveteranen Dennis Conner, 76. Han kommer på ett exklusivt besök under den första helgen, 1–3 mars. Conner har deltagit i 28 VM-tävlingar och tog bronsmedalj i OS 1976, men störst uppmärksamhet har han rönt genom sitt framgångsrika deltagande i seglartävlingen America’s Cup som han vunnit inte mindre än fyra gånger, så det är inte konstigt att han fått smeknamnet ”Mr America’s Cup”.

Dennis Conner berättar om sin roll i den nya internationella nationstävlingen Star Sailors League Nations Gold Cup och den likaså nya tävlingen Lake Grand Slam som arrangeras i Saltsjöbaden nästa år.