4 mars, 2019

Katamaran byggd av återvunna material

Nästa steg i att bygga miljövänligare båtar blir att återanvända materialet. Katamaranen Vaan R4 från Vaan Yachts är tillverkade av enbart återvunna material inklusive aluminium och kork.

Vaan Yachts i Nederländerna är ett helt nytt företag och den 12,8 m långa katamaranen blir deras första modell. Det mest revolutionerande med den blir de olika material som används för bygget. Återanvänd aluminium, kork och växtbaserade material som alternativ till läder i inredningen. Skrovet är till exempel tänkt att tillverkas av återanvända fönsterkarmar och nummerplåtar.

Hur detta ska fungera i praktiken är inte helt klart, men båtbyggaren säger att Vaan R4 ska bli en båt med premiumkvalitet.

Skrovet ska tillverkas av mer än 50 procent återanvänd aluminium, även där från fönsterkarmar och nummerplåtar men med ytterligare en ingrediens: begagnade trafikskyltar. Idén bör fungera i praktiken eftersom aluminium är ett av de material som mest lämpar sig för återanvändning. Aluminiumet ska anpassas för båtbyggnation genom ett exklusivt samarbete med företaget Hydro.

Enligt varvet fasas cirka 80 000 båtar i Europa ut varje år. Förutom Sverige är det inte många länder som har en fungerande skrotning. Ett undantag är Finland där tillverkaren av Busterbåtarna har haft en drive för att återanvända aluminiumbåtar. Av de 80 000 båtar som försvinner från marknaden återanvänds endast cirka 2 000, resten bränns eller skrotas på annat sätt med stora utsläpp av CO2 som följd.

De miljövänliga argumenten är inte den enda anledningen till att bygga den här båten. Den ska även vara ett starkt argument för alla som vill ha en snabb och komfortabel katamaran. Även i inredningen är det dock mer miljövänliga material som ska användas. Bland annat ett substitut för läder gjort av ananasblad, men här används även linne, certifierat trä och kork. Sammantaget ska detta skapa samma känsla som i en exklusiv hotellobby.

Mer info om yachten och företaget: https://www.vaanyachts.nl/