4 mars, 2019

Holländsk kabinbåt med el- och hybriddrift

E-Hybrid 36 är en ny holländsk cabin cruiser som ska börja byggas inom kort. Med design av Ronald Hagenaar från Queens Yacht Design ska denna 11,4 m båt göra 10,5 knop.

Båten byggs i traditionell polyester. Men det är först ”under ytan” som E-Hybrid 36 blir annorlunda mot många andra båtar. Båten får en elektrisk motor med 65 kW, vilket ska ge en toppfart på 10,5 knop.

Designern satsar på de båtköpare som vill ha ett grönare alternativ än bensin och diesel. Inte minst hoppas Hagenaar att båtuthyrningsföretag ska ta till sig denna runt designade båt.

Som alltid i elbåtar handlar både pris och kapacitet till stor del om hur stora och effektiva batterier man kan stoppa i båten. I många eldrivna båtar står batterierna för cirka 50 procent av hela båtens värde.

Den här båten ska kunna köra i 30 minuter på toppfart och därefter tre timmar på marschfart, vilket bör innebära max 5–6 knop. Ronald Hagenaar säger att ett 60kWh räcker för framdrift med en motor på 80 eller 100 kWh. Den som vill ha längre räckvidd kan även välja till en hybridlösning med en dieseldriven generator. Dessutom kan båten förses med solpaneler för extra laddning.

Formgivningen är som synes på bilderna här intill ganska annorlunda med sina svällande former och mjukt rundade skrov. Badplattformen är inbyggd med ett par sittplatser i anslutning till däcket och direkt anslutning till sittbrunnen via en öppning i sittbrunnens akterkant.

Pentryt är placerat i sittbrunnen. För den som vill kunna vila eller sova kan sittplatserna ändras till en dubbelkoj.

Info: www.queensyachtdesign.nl