Mer pengar till skrotning av gamla båtar

Det blir mer pengar till skrotning av uttjänta fritidsbåtar. Det beskedet kommer från Havs- och Vattenmyndigheten (HaV).

– Det blir en omgång till av kampanjen, men summan kommer inte att bli mer än 3 Mkr. I början av april kan vi ge exakt besked, säger Lisa Bredahl Nerdal, på Enheten för havsmiljöförvaltning hos Havs- och Vattenmyndigheten.

Under 2018 anslog HaV först 2,2 Mkr till båtskrotningspremien och därefter 1,2 Mkr extra. Totalt skrotades närmare 500 fritidsbåtar tack vare premien.

Maria Rindstam och Josefin Arrhénborg på Båtskroten AB sköter administreringen av skrotbåtarna via sajten Båtretur.se medan Stena Recycling tar hand om själva skrotningen.

I Sverige finns i dag ungefär 64 000 övergivna eller sjöodugliga fritidsbåtar. Tyvärr skrotas och återvinns bara en bråkdel av dessa. Därför avsatte HaV pengar för att få fler båtägare att vilja skrota sina gamla båtar till och med 31 december ifjol. Nu utökas alltså den möjligheten.

Bilden: Maria Rindstam och Josefin Arrhénborg.

4 reaktioner till “Mer pengar till skrotning av gamla båtar”

  1. Hej Lars-Åke, har du eller känner du till om det finns någon officiell redovisning på hur det bidrag som betalades ut tidigare använts?

    1. Vi har försökt få rätt information, men HaV vill inte ge ut det ännu. Men det ska komma “i vår”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*