Miljöpris till Optimist av skräp

Båtbranschens miljöpris 2019 gick till projektet ”Optimist för havet”. Det är de tre organisationerna Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet som tillsammans byggt optimistjollar av plastskräp som samlats in längs kusten. Nu ska organisationerna ut och utbilda barn och unga.

– Vi är mycket stolta och glada över att få Sweboats fina miljöpris. Vi hoppas att vårt projekt kommer att öka kunskapen om problemet med nedskräpning och få fler att förstå att det skräp man slänger på land tillslut hamnar i havet, säger Thomas Hansson-Mild, Svenska Seglarförbundet.

”Optimist för havet” startade 2018, då frivilliga plockade skräp längs kusten inom projektets ramar. Därefter har experter på Chalmers byggt optimistjollar av plastskräpet. Syftet är att visa på den stora mängd plastskräp som finns i våra hav för att bidra till att minska nedskräpningen.

Branschorganisationen Sweboats nominering till miljöpriset 2019 lyder:

”Tre organisationer, Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet, som alla delar kärleken till havet har tillsammans uppmärksammat och vidtagit åtgärder mot ett av vår tids största miljöproblem – plast i haven. Projektet arbetar dels för att öka kunskapen om skräp i haven bland barn, ungdomar och vuxna, dels få fler att sluta skräpa ner. Inom projektet engageras dessa grupper i skräpinsamlingar, aktiviteter och utbildningar som väcker engagemang och ökar kunskapen om marin nedskräpning. Genom att vända sig till barn och ungdomar byggs en tidig attityd mot nedskräpning som förhoppningsvis finns med även i vuxen ålder. För Sweboat som arbetar för att minska båtlivets avtryck i miljön är det mycket positivt att kunna visa sin uppskattning för projektet genom att tilldela det vårt Miljöpris för 2019.”

– Båtbranschen tar miljöfrågan på största allvar och vårt miljöpris är ett sätt att visa det, säger Mats Eriksson, vd på Sweboat.

Sweboats Miljöpris belönar den person, organisation eller det företag som gjort en bra och betydelsefull insats på miljösidan kopplat till båtlivet. Priset är på 25 000 kr.


Bildtext:
Optimistjollen som byggts av skräp från havet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*