Ny utmärkning till sjöss

Från och med 1 april gäller Transportstyrelsens nya regler om sjövägmärken. Reglerna fastställer utformningen och användningen av sjövägmärken för den svenska sjötrafiken.

I de nya reglerna finns sex nya sjövägmärken. Med hjälp av illustrationer ska det bli lättare att förstå reglerna och göra rätt. En nyhet är att nya områden kommer att utmärkas.

– Det har tidigare saknats upplysningsmärken för exempelvis var man kan rengöra sin fritidsbåt, och var eluttag för landström finns. Därför finns flera nya sjövägmärken med i de nya reglerna, säger Mats Hörström, nautisk handläggare på Transportstyrelsen.

De som påverkas av reglerna är sjöfarare, det vill säga alla som färdas till sjöss, ägare (skylthållare) av sjövägmärken, de som ansvarar för drift och underhåll av dem, tillverkare av sjövägmärken eller projektörer som till exempel bygger om i en hamn. Även de som bedriver kurser för olika typer av nautiska behörigheter berörs av de nya märkena.

– De tidigare reglerna uppfattades som svåra att förstå. Vi har också märkt att det saknas kunskap i vissa grupper om hur utmärkningen ska se ut. Vi bestämde oss därför att jobba med förklarande illustrationer för att göra reglerna tydligare och lättare att förstå, säger Mats Hörström.

Testa dina kunskaper här: http://tsintro.azurewebsites.net/del13ssa/story_html5.html

Bildtext:
Från 1 april gäller nya regler för utmärkning till sjöss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*