11 april, 2019

90 m självförsörjande megayacht

Båtdesignern Philippe Briand står bakom det här enorma projektet med en 90 m megayacht. Båten ska bjuda på en seglingsupplevelse i världsklass och blir självförsörjande för sin framdrift tack vare de enorma seglen och turbiner under vattenlinjen.

Den 1 550 ton tunga SY300 är en konceptbåt, som även kan inspirera många mindre yachter. Philippe Briand har presenterat ritningarna utifrån sin Londonbaserade designstudio. Den 90 m långa yachten ska konkurrera ut alla andra segelbåtar i sin klass.

Yachten är på hela 300 fot och försedd med en traditionell rigg med stor och mesan. Briand beskriver den som den yppersta drömmen för en passionerad seglare som vill ha prestanda och stil. Tilläggas bör att plånboken måste vara i världsklass, det här är ett projekt som kostar många 100 Mkr, troligen långt över en miljard kr.

Båten drivs helt med vindkraft och hamnar därmed i den nya klass av mer ”gröna” superyachter som tagits fram de senaste åren. Den har ett långt och slankt skrov som kräver minimal kraft för att flytta på sig och under vattenlinjen finns turbiner som kan alstra ström. Under gynnsamma förhållanden kan yachten nå farter över 20 knop. Den skulle då kunna alstra motsvarande ström som från en 500 kW generator, beräknat på en båtfart på cirka 15 knop.

Designern säger att konceptet med två master är det mest effektiva. Den förliga masten är 95,3 m över vattenlinjen och på kryssen kan SY300 bära 3 560 m2 segelyta. På undanvind är segelytan 6 600 m2 inklusive en spinnaker på 3 500 m2.

Masterna tillverkas i kolfiber och bygger på erfarenheter från två tidigare projekt från Philippe Briand, den 67 m S/Y Vertigo och 73 m S/Y Sybaris.

Vattenlinjen på denna spektakulära båt är 78 m med en maximal bredd på 14 m. Båten har tre däck för att skapa maximal volym och utrymmen för besättning på 17 personer och gäster i sex stycken VIP-kabiner. Längst upp finns en 14,8 m lång flybridge på totalt 112 m2 med solytor, matplats m m. i centrum på flybridge finns en enorm matplats för 16 personer.

Upp till 14 gäster ska kunna samsas på den enorma yachten. Ombord finns gott om solytor, flera swimmingpools och andra ytor för att koppla av.

Tekniska fakta

Längd:                  90 m

Längd v l:             78 m

Bredd:                  14 m

Vikt:                      1 550 ton

Storsegel:             1 315 m2

Mesan:                 1 154 m2

Spinnaker:            3 500 m2

Info:                      www.philippebriand.com