10 april, 2019

Miljövänliga båtar testas i Monaco

Furstehuset i Monaco har en tydlig miljöprofil. I slutet av årets Monaco Ocean Week arrangerar Yacht Club de Monaco sin sjätte Monaco Solar & Energy Boat Challenge.

Den 2–6 juli är det dags för den årliga veckan för alla entusiaster av miljöbåtar. Den arrangeras i samarbete mellan Prince Albert II of Monaco Foundation och International Powerboating Federation (UIM) som en mötesplats för ny teknik.

Båtarna som deltar på veckan ska vara miljövänligt framdrivna och helst inte ha några utsläpp alls. De deltar i tre olika kategorier: Solar, Offshore och Energy Classes. Syftet är att lämna fältet öppet för nya krafter som vill tänka fritt och komma med nya idéer med ren energi som drivkraft.

Sedan starten för den här regattan 2014 har Solar Class haft cirka 20 deltagare, även en del svenska. De tävlar i båtar som har en genomsnittlig fart upp till 20 knop.

Energy Class är en ny kategori för att jämföra olika lösningar, till exempel el och vätgas. Utmaningen för studenterna som deltar är att konstruera det kraftfullaste framdrivningssystemet med hjälp av ren solenergi i katamaranskrov.

I år verkar vätgas vara det mest populära alternativet. Av åtta anmälda båtar används den lösningen i tre stycken: SBM Offshore E-Racing Team (Monaco), HEIG VDI (Switzerland) och Hydrogad’z from Arts et Métiers (France).

Båtarna tävlar över en distans på 36 Nm (67 km) utan att använda fossilbränsle. Målet är att visa att det går att använda alternativa system för att driva båtar av olika typer och för olika behov. Det är även att skapa morgondagens system för fritidsbåtsindustrin, så att vi ska kunna färdas med våra båtar även framöver.

Parade